23948sdkhjf

Starkt uppåt för Sobi

Sobi ökar resultatet och får in sitt läkemedel mot hemofili A i högkostnadsskyddet.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket , TLV, har beslutat att specialistläkemedelsbolaget Sobis behandling mot blodsjukdomen hemofili A, Elocta, efmoroctocog alfa, ingår i det svenska högkostnadsskyddet från och med igår 27 april.

Elocta rekommenderades för godkännande i EU i slutet av september förra året. Det innehåller ett rekombinant framställt humant faktor VIII Fc-fusionsprotein med förlängd cirkulationstid i kroppen och var ett av totalt 39 läkemedel som rekommenderades för godkännande år 2015 med en aktiv substans som var ny för marknaden .

Den förlängda cirkulationstiden gör Elocta till det första läkemedlet för behandling av hemofili A som ger möjlighet till ett förlängt skydd mot blödningar, med profylaktiska injektioner var tredje till femte dag. Behandlingen kan användas på alla åldersgrupper

- Som hemofililäkare välkomnar jag att den första långverkande faktorbehandlingen nu finns tillgänglig i Sverige. Vi avser att erbjuda personer med hemofili en så optimal behandling som möjligt, vilket bland annat innebär individualiserad dosering. De nya produkterna med förlängd halveringstid medför större flexibilitet, bättre skydd mod blödningar och potentiellt färre injektioner för en del patienter, säger Pia Petrini, överläkare vid Barnkoagulation, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, i ett pressmeddelande.

Igår onsdag publicerade Sobi sin delårsrapport från det första kvartalet. Ebita-resultatet landade på 502 miljoner kronor. Det är en rejäl ökning jämfört med 172 miljoner under motsvarande period förra året. Nettoomsättningen var 1 273 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 865 miljoner kronor året innan. Produktintäkterna var 1 108 miljoner kronor (632) och resultatet per aktie landade på 1,13 kronor (0,28).

Enligt rapporten har 14 procent av alla hemofilicentra i EU förskrivit Elocta sedan marknadslanseringen. Försäljningen av läkemedlet sköts på vissa marknader av Sobi och på andra av samarbetspartnern Biogen, som Sobi får royaltyersättning från. Tidigare i april dök det upp rykten om att Biogen planerar att sälja av sina tillgångar inom hemofili . Sobi vill inte kommentera sådana spekulationer men under en presskonferens igår sade Sobis vd Geoffrey McDonough att bolaget är neutrala för effekterna av en sådan affär:

- Vi är neutrala för det. Vi har marknadsföringstillstånd för Elocta i EU och snart räknar vi med att ha det även för Alprolix, så vi står stadigt på egna fötter, sade han enligt nyhetsbyrån Six.

Han berättade vidare att Sobi inte strävar efter att köpas upp.

Läs mer om Sobi.

Läs också:
Upp och ner i första kvartalet
Probi har haft ett rekordkvartal, BioInvent ökar omsättningen och Hansa Medicals resultat minskar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08