23948sdkhjf

Framåt för AstraZeneca

Tillväxtplattformarna drar upp bolagets intäkter.
Läkemedelsbolaget AstraZeneca ökade de totala intäkterna med fem procent till 6,12 miljarder dollar, motsvarande 49 miljarder kronor, under det första kvartalet. Intäkterna under motsvarande period året innan var 6,05 miljarder dollar.

Rörelseresultatet under kvartalet var 1,04 miljarder dollar, eller 8,4 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning med 17 procent jämfört med 0,93 miljarder under motsvarande period året innan. Vinsten per aktie var 0,51 dollar, eller 4,1 kronor.

Bolagets tillväxtplattformar ökade med 6 procent och står nu för 56 procent av bolagets intäkter. Bäst har det gått för blodförtunnaren Brilinta/Brilique som ökade med 46 procent. Under kvartalet fick läkemedlet godkänt för en utökad indikation i EU . I mars kom det dock ett pressmeddelande om att Brilinta inte nådde det primära målet i den kliniska studien Socrates.

Tillväxtplattformen diabetes ökade med 23 procent, Japan med 7, tillväxtmarknader med 6 och andningsvägarna med två procent. Ny onkologi drog in 99 miljoner dollar, motsvarande 797 miljoner kronor.

Läs mer om AstraZeneca.

Läs också:
”Vår strategi har blivit mer fokuserad”
Förra årets köp av en majoritetsandel i Acerta Pharma, det pågående mRNA-samarbetet med Moderna och förvärvet av andningsvägsverksamheten på Takeda och Almirall är några av flera affärer som AstraZeneca har genomfört den senaste tiden. Life Science Sweden träffade Shaun Grady, Head of Business Development, för att höra mer om företagets strategi.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062