23948sdkhjf

Stopp för falska läkemedel

Senast om tre år, 2019, ska ett EU-gemensamt märkningssystem som garanterar säkra, receptbelagda läkemedel till patient finnas på plats. Arbetet pågår nu för fullt.
I varje medlemsland bygger läkemedelsindustrin upp en organisation för att hantera systemet och koderna. Ett säkert datasystem för att hantera alla koder ska upphandlas nationellt. EMVO har etablerat och driver den europeiska huben som ska binda samman de nationella systemen.

Anci Kvarnström leder på uppdrag av LIF ett projekt med deltagare från alla intressenter för att bilda den svenska nationella organisationen, Swedish Medicines Verification Organization (SMVO).

- Vi arbetar med att sätta upp en organisation för att förvalta den nationella databanken, välja systemleverantör för databanken samt löpande uppdatera tidplan och en budget. Vi har ett projekt med alla aktörer och vi har gjort mycket förberedelsearbete, bl a pågår arbetet med att ta fram stadgar och bestämma vilken juridisk form som passar bäst. Det är läkemedelstillverkare och innehavare av marknadsföringstillstånd som äger uppdraget, men det görs i konsultation med övriga intressenter. Vi har också utvärderat leverantörerna. Det finns alltså ingen anledning till panik när det gäller den formella organisationen. En del av vårt arbete beror också på tolkningar av förordningen. Det är först nu när den är publicerad som alla aktörer trycker på startknappen för arbetet.

Vad kommer det att kosta?

- En stor kostnad för att implementera systemet ligger hos tillverkarna som ska trycka koderna och sätta upp system för att hantera dem. Att etablera och driva de nationella systemen för verifieringen är en annan stor kostnad. Det finns uppskattningar från den europeiska organisationen men det är i slutänden upp till varje medlemsland och beror på vilken leverantör man väljer, om man kräver funktioner utöver baskraven samt om man kan sätta upp en effektiv förvaltningsorganisation.

Anci Kvarnström betonar att priserna på läkemedel sätts i förhandlingar och inte kan höjas hur som helst.

- Men självklart kommer den totala kostnaden för läkemedel att gå upp. Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg att syftet med systemet är patientsäkerhet. Många säger att falska läkemedel är väl inget problem. Det är alltid svårigheten med preventiva åtgärder. Vi kan inte visa vilka följderna blivit om vi inte agerat förebyggande.

Förfalskade läkemedel har förekommit i den legala försäljningskedjan i Sverige, är skrämmande vanligt i andra världsdelar och är en mycket lukrativ kriminell verksamhet, men straffsatserna är väldigt låga, jämfört med t ex narkotikabrott.

- Det är väldigt obehagligt och innebär väldigt stora risker eftersom man förfalskar livsviktiga mediciner som till exempel cancerläkemedel och antibiotika.

Hur kommer vi att märka när systemet är implementerat 2019?

- Visionen och målsättningen är att det ska inte märkas alls för den som hämtar ut sitt receptbelagda läkemedel på apoteket eller för apotekspersonalen. Förpackningarna scannas redan idag och ger en mängd information. Kravet på systemet är att verifieringen mot den nationella databasen ska ta mindre än 0,3 sekunder.

Anci Kvarnström påpekar att försäljningskedjan redan idag är väldigt säker.

- Detta är ytterligare en säkerhetsåtgärd.

Are We On Track..?

Anci Kvarnström är en av talarna den 25 maj på en heldag, Are we on track , om arbetet med att implementera systemet där alla aktörer ges möjlighet att diskutera arbetet och framföra synpunkter. Där kommer bland annat också en av systemleverantörerna att berätta om sina erfarenheter av pilotsystem. Läs mer och anmäl dig här .

areweontrack2016.com
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094