23948sdkhjf

Färdigpackad medicin ska frigöra tid

Nytt avtal i Region Skåne ska ge fler patienter färdigpackad medicin för ökad patientsäkerhet och fler vårdplatser.
Ett avtal med en ny leverantör för läkemedelsförsörjning i Region ska ge fler patienter inom slutenvården färdigpackad medicin. Detta ska öka patientsäkerheten och frigöra tid för sjuksköterskorna som kan ägna sig mer åt omvårdnad.

- Det här är den största förändringen i skånsk läkemedelsförsörjning någonsin, säger Maria Landgren läkemedelschef i Region Skåne.

Region Skåne har just avslutat en ny upphandling av läkemedelsförsörjning. Det handlar om att se till att patienter får de mediciner de behöver i sjukvården. Ny leverantör är Apoex AB och avtalet ska gälla från 1 september 2017. Genom att gå över till en större del färdigpackade doser märkta med patientens personuppgifter och tid för medicinering minskar risken att någon får fel läkemedel. Vidare ses en förväntad tidsvinst för sjuksköterskorna som idag lägger många timmar på att dela och iordningsställa medicin till inneliggande patienter. Beräkningar visar att det kan handla om mer än 100 000 sjukskötersketimmar per år. I förlängningen bidrar det till att fler vårdplatser kan hållas öppna.

- Upphandlingen ger oss flera fördelar utan att det behöver kosta mer än idag. Det här är bra för patienterna, bra för våra medarbetare och bra för skattebetalarna, säger Per Holmér, regional chefapotekare.

Den nya upphandlingen omfattar två avtalsområden. Det ena gäller drift av logistikcentrum för läkemedelsförsörjning, skötsel av läkemedels- och vätskevagnsförråd och tillhandahållande av maskinellt dosförpackade läkemedel. Det andra omfattar tillverkning och beredning av läkemedel samt hantering av kliniska prövningar.
Läs även:
Näthandel ökar risk för förfalskningar
Många kan tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel från osäkra källor på nätet, där risken är stor för förfalskningar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094