23948sdkhjf

Cellaviva siktar på börsen

Sveriges första biobank för stamceller genomför nyemission och siktar på börsen inom ett år.
Bolaget Cellaviva har Sveriges första kommersiella biobank för stamceller och är sprunget ur ett projekt från Karolinska Institutet Innovations. Bolagets tjänster riktar sig till blivande föräldrar, som erbjuds insamling och förvaring av stamceller från navelsträngsblodet från sina nyfödda barn. Förhoppningen är att de ska kunna användas som en behandling för vissa eventuella sjukdomar hos barnet och dess familjemedlemmar i framtiden.

Under maj genomför bolaget en nyemission, teckningstid: 2 – 23 maj. Kapitalet från den pågående nyemissionen ska användas till att intensifiera informationen till såväl blivande föräldrar som mödravårds- och förlossningspersonal.

En vuxen människa består av drygt 10 000 miljarder celler och alla dessa har bildats från en enda stamcell. Navelsträngen är en bra källa till stamceller och Cellaviva sparar navelsträngsblod nedfryst i flytande kväve i bolagets biobank. Cellaviva lanserade den första tjänsten för familjesparande av stamceller i september 2015.

- Blodet från navelsträngen innehåller stamceller som är helt opåverkade av omgivningen och kan samlas in utan något ingrepp. Just därför är det mycket bra att spara dessa stamceller för framtiden, säger Mathias Svahn, vd för Cellaviva i en kommentar.

Under maj genomför bolaget en nyemission på minst 11,7 miljoner kronor. Bolagets huvudägare, bland annat Diamyd Medical som är noterat på First North, investerar 2,7 miljoner kronor. Kapitalet från emissionen ska framför allt användas till marknadsföring och försäljning. Bolaget planerar också för introduktion i andra nordiska länder samt att börsnotera bolaget inom cirka ett år. Avsikten är att ansöka om upptagande av bolagets aktier till handel på NGM eller First North inom ett år.

- Vi har byggt upp ett bolag som är specialiserat på att frysa in och förvara celler och vävnader. Det är en verksamhet som definitivt är skalbar till fler närliggande områden, säger Mathias Svahn.
Läs även:
Lägger hoppet på stamceller
Diabetesbolaget Diamyd är storägare i biobanken Cellaviva i hopp om stamcellsbaserade behandlingar mot typ 1-diabetes i framtiden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078