23948sdkhjf

Spectracure får patent godkänt

Medtechbolaget Spectracure har fått patent beviljat i Europa för sin engångsartikel som används vid behandling av prostatacancer.
Europeiska patentverket har beviljat ett patent för en engångsartikel som används i samband med Spectracures teknik för behandling av prostatacancer med fotodynamisk terapi, PDT. Den sterila engångsartikeln är en kombinerad införselnål och optisk fiber som används för att leverera den nödvändiga laserljusdosen till cancertumören.

- Den nu patentskyddade tekniken är strategiskt viktig för Spectracure eftersom den stärker bolagets affärsmodell där vi säljer behandlingspaket snarare än själva laserinstrumentet, säger Johannes Swartling, teknisk chef.

Bolaget har avtalat med Princess Margaret Hospital i Toronto, Kanada, om att starta en fas 1-studie för behandling av prostatacancer med bolagets teknik. Ett tjugotal patienter planeras att behandlas i fas I, och därefter görs en utvärdering av vilken dos som är optimal att gå vidare med i en fas 2-studie. Amerikanska FDA och den kanadensiska motsvarigheten Health Canada har sedan tidigare godkänt studieupplägget. Studien kommer att utföras parallellt vid University of Pennsylvania Hospital i Philadelphia, USA och rekrytering av patienter till studien kommer att påbörjas snarast.

Målet med fas 1-studien är att utvärdera bolagets behandlingsteknik för återfall av prostatacancer med så kallad interstitiell fotodynamisk behandling, PDT, där patienten ges ett läkemedel som aktiveras lokalt i prostata så att tumörvävnaden slås ut.

I juli 2015 marknadsnoterades Spectracure på värdepappersbolaget Aktietorget.
Läs även:
Framåt för Spectracure
Tar klivet in på Aktietorget och får amerikanskt patent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078