23948sdkhjf

Saniona pausar studier

Bolaget meddelar att studierna på kandidaten AN363 pausas efter toxologiska fynd i råtta.
Det var i höstas som bioteknikföretaget Saniona meddelade att bolaget beslutat att ytterligare utreda ett av de specifika resultaten hos råttor, som inträffade vid högre doser.

- Toxikologifynden som gjordes med AN363 vid höga doser hos råttor har inte återfunnits i studier på djur eller människa med andra föreningar med liknande farmakologisk profil inklusive den liknande analogen AN721. Vi har därför goda skäl att tro att de oförklarliga iakttagelserna som gjorts med AN363 inte är en klasseffekt, säger Jørgen Drejer, vd Saniona i en kommentar.

Även om data stöder att AN363 skulle kunna ges på ett säkert sätt till människa i engångsdoser, anser Saniona att det finns en osäkerhet i att använda AN363 i multipla doser för kronisk smärta hos människor utan en tydlig förklaring av de observerade iakttagelserna i råttor. Därför pausas utvecklingen av kandidaten och bolaget satsar istället på en back-up-substans till läkemedelssubstansen i syfte att föra denna substans vidare mot klinisk utveckling.

Saniona är ett forsknings- och utvecklingsbolag fokuserat på̊ läkemedel för sjukdomar i centrala nervsystemet, autoimmuna sjukdomar, metaboliska sjukdomar och smärtlindring. Forskningen är inriktad på̊̊ jonkanaler som utgör en unik proteinklass som möjliggör och kontrollerar passage av laddade joner i cellernas membran.
Läs även:
Överges av Pfizer
Nu letar Saniona efter ny partner och planerar en klinisk studie på typ 2-diabetes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064