23948sdkhjf

Barns långsiktiga hälsa kartläggs

Nu drar Northpop igång - en longitudinell studie på barn där alla blivande föräldrar i Västerbotten bjuds in att delta. 10 000 deltagare ska rekryteras under fem år.
Nu startar Umeå universitet och Västerbottens läns landsting Northpop, en longitudinell studie som fokuserar på risk- och friskfaktorer för att kunna förebygga exempelvis astma, fetma och ADHD. Alla blivande föräldrar i Västerbotten bjuds in att bidra till forskningsprojektet som samlar hälsodata från graviditetens mitt tills barnet är 7 år.

- Långsiktiga befolkningsstudier för folkhälsoforskning är en stolt tradition här i Västerbotten men fram till nu har vi inte haft någon studie som specifikt fokuserat på livets första skede, säger professor Magnus Domellöf, som är barnläkare och huvudansvarig för Northpop.

Studien ska ge ett brett forskningsunderlag för studier av astma, allergier, övervikt där hälsodata ska ge möjlighet att undersöka vilken roll arv och miljö under livets första del egentligen spelar.

- Redan om något år kommer vi kunna presentera vissa forskningsresultat men sådant som är kopplat till långtidsutfall tar naturligtvis längre tid innan vi kan titta på, säger Magnus Domellöf.

Med befolkningsstudien skapas viktiga förutsättningar för framtida medicinsk forskning kring sjukdomar som är vanliga hos barn. Målet med att studera riskfaktorerna är att kunna utveckla bättre metoder för att barn ska bli friska. Bland de riskfaktorer som ska studeras finns påverkbara faktorer såsom näringsbrister under graviditeten, exponering för miljögifter under graviditeten, stress hos den gravida kvinnan samt barnets kostvanor och tidiga uppväxtmiljö, inklusive utvecklingen av barnets normala tarmflora. Men man kommer också att studera samspelet mellan miljöfaktorer och ärftliga faktorer. Deltagarnas prover som lämnas i Northpop-studien kommer förvaras frysta i en biobank vid Norrlands universitetssjukhus.

- Till en början är det vi som arbetar med studien som kommer att ta del av de data vi får fram men alla som hör av sig till oss och vill samarbeta är vi intresserade att prata med. När det på sikt blir en biobank med prover kommer vi att ha en styrgrupp som bedömer inskickade ansökningar med forskningsförfrågningar.

Förutom provtagningar ingår också webbaserade enkäter för föräldrarna med frågor om barnets och familjens hälsa, sjukdomar samt kost- och levnadsvanor.

- Vi har använt oss av nya grepp i den här studien som vi tror går hem hos den nya generationens föräldrar. Enkäterna är webbaserade och ett deltagande kommer inte att innebära extra besök för föräldrarna utan provtagningar sker vi andra tillfällen då föräldrar och barn ändå redan är på plast, som till exempel vid förlossningen. Det enda extra som tillkommer är allergitester vid 18 månader och 7 års ålder.

I Northpop kommer vårdpersonal att samla in hälsodata från barnet i samband med rutinmässiga hälsokontroller fram till att barnet är 7 år. Information om frivilligt deltagande i studien kommer att skickas till samtliga gravida i Västerbotten.

- Vi har fått mycket positiv feedback och nästan alla föräldrar som vi talat med vill vara med. Vi siktar på ett 70 procentigt deltagande, något som vi nu initialt överträffat med råge. Försök till liknande studie har för något år sedan gjorts i England men den fick läggas ner då deltagandet var för lågt, så visst var vi lite oroliga för hur Northpop skulle tas emot.

Så här går studien till (klicka för större bild):



Läs även:
Ny lag räddar registerforskningen
”Genom den nya lagen bevaras de möjligheter som vi har haft tidigare”, säger forskaren Magnus Stenbeck om ett nytt lagförslag som ska röstas igenom i EU nästa år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093