23948sdkhjf

Ny drug delivery-teknik får 117 miljoner

EvOx Therapeutics, nyinflyttade i KI Science Park, har säkrat 117 miljoner i såddfinansiering för att utveckla sin teknologi för att leverera läkemedel.
- Pengarna kommer att användas till läkemedelsutvecklling. Till att börja med ska vi titta på vilka indikationer vi ska satsa på, säger Per Lundin, som är en av företagets grundare.

Det svensk-brittiska företaget EvOx Therapeutics utvecklar en banbrytande teknologi för att leverera läkemedel – även genom blod-hjärnbarriären. Den första stavelsen i företagsnamnet EvOx står för extracellulära vesiklar, ett slags nanostrukturer som de flesta av kroppens celler kan frisätta. Dessa vesiklar, som också kallas exosomer, har till uppgift att transportera biologiska signaler, proteiner och RNA-molekyler, mellan olika celler.

- Det vi gör är att skräddarsy exosomer för att leverera läkemedel till specifika vävnader, inte minst i hjärnan, förklarar Per Lundin.

Över 98 procent av idag tillgängliga läkemedelsbehandlingar saknar förmåga att gå igenom blod-hjärnbarriären. Genom att ta hjälp av exosomer, förklarar Per Lundin, kan protein- och RNA-läkemedel ”smugglas” till exakt rätt destination i kroppen, också till hjärnan – något som är intressant inte minst vid behandling av Alzheimers.

- Eftersom vår teknologi utnyttjar kroppens eget intracellulära distributionssystem kommer den att möjliggöra läkemedelsbehandling av Alzheimers och andra sjukdomar som drabbar hjärnan, men även autoimmuna sjukdomar och cancer.

Nu har bolaget fått tio miljoner pund, drygt 117 miljoner kronor, i så kallad såddfinansiering. Såddfinansiering är en satsning på finansiering av utvecklingsinsatser i tidigt företagsskede. Syftet är att utveckla konceptet så långt att andra finansiärer bättre kan bedöma dess potential och därmed svara för den fortsatta kommersialiseringen.

- Vårt arbete har fått mycket uppmärksamhet från läkemedelsföretag världen över. Det märks att detta är ett angeläget område, något som syns inte minst på det beloppet av riskkapital som nu satsats in i bolaget.

EvOx Therapeutics är frukten av flera års exosomforskning genomförd av professor Matthew Wood, Oxford University, och Samir El Andaloussi, KI och Oxford University. De båda forskarna grundade företaget så sent som i år tillsammans med Per Lundin, även han med bakgrund på Karolinska Institutet.

- Det är en stor styrka för ett företag som vårt att kunna verka från två så välrenommerade plattformar som Oxford och KI Science Park, säger Per Lundin.

"Pengarna kommer att användas till läkemedelsutvecklling. Till att börja med ska vi titta på vilka indikationer vi ska satsa på."
Läs även:
Framåt för Lidds drug delivery-teknik
Får nya patent för sin administreringsteknik och utvecklar ny läkemedelskandidat.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078