23948sdkhjf

Kapital och folk till Pronas Pharma

Bioteknikbolaget Pronas Pharma förstärker bolaget med ny vd och styrelseordförande och tar in nytt kapital.
Pronas Pharma utvecklar en ny behandling som ska minimera skador på hjärnan vid en stroke. Behandlingen bygger på professor Lars Edvinssons forskning. Lars Edvinssons team har funnit en biokemisk signalväg som reglerar många av de viktigaste faktorerna som bidrar till skadans utbredning i hjärnan efter en stroke. I experimentella modeller har hämning av denna visat sig reducera hjärnskadan och förbättra överlevnad och funktion märkbart.

Nu har Almi Invest och Swedish Growth Fund har valt att investera i bolaget för att öka utvecklingstakten. Samtidigt tillträder Sarah Fredriksson som vd och Cristina Glad blir styrelseordförande. Utöver Cristina Glad består den nya styrelsen av Lars Edvinsson och Per Antonsson från Almi Invest.

- Stroke är en folksjukdom och vår upptäckt har potential att hjälpa de 30 000 svenskar som årligen drabbas att snabbare återhämta sig. Med såväl nya ägare som rekrytering av ny vd och styrelseordförande kan vi nu påskynda processen att få ut behandlingen till patienterna, säger Lars Edvinsson som grundade företaget 2003.

Med en ny kapitalanskaffning från Almi Invest och Swedish Growth Fund möjliggörs ett ökat tempo i utvecklingsarbetet. Nästa steg blir att Pronas Pharma, som nu befinner sig i preklinisk fas, inleder en första klinisk fas I-studie runt årsskiftet 2016/2017.

- Efter att ha investerat i över 600 startups vet vi att ett bra team är helt avgörande för att lyckas bygga framgångsrika bolag. Jag är mycket nöjd med att vi lyckats rekrytera hög kompetens i form av Sarah och Cristina som vd respektive styrelseordförande. Detta ger oss de bästa förutsättningar att snabbare accelerera bolaget till klinisk fas, säger Per Antonsson, Investment Manager vid Almi Invest.

Sarah Fredriksson är civilingenjör och disputerad inom tillämpad biokemi vid Lunds Universitet. Sarah har främst verkat som entreprenör i bioteknikföretaget Genovis som hon grundat och drivit fram till maj 2015.
Läs även:
Ny typ av läkemedel mot blodproppar
Aptahems läkemedelskandidat motverkar bildningen av blodproppar utan blödningsrisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063