"Jag tror att vi står inför en revolution”
- Jag hoppas och tror att vi står inför en revolution som i förlängningen kommer att innebära en stor positiv påverkan på patienters liv och hälsa, säger Amir Hefni, Bristol-Myers Squibbs landschef i Sverige.
- De kommande åren kommer att bli ännu mer spännande när vi får se frukten av dessa landvinningar i verkliga personer som överlevt, fortsätter Amir Hefni som tillträdde som landschef för bolaget i september 2015.
PD1-hämmare består av antikroppar som blockerar proteinet PD1, Programmed death-1. Detta protein binder normalt till tumörcellen och hindrar på så sätt kroppens immunförsvar att attackera tumörcellerna. PD1-hämmare blockerar en signalväg i immunsystemet som normalt hämmar att immuncellerna angriper tumörcellerna. Genom blockaden kan immuncellerna därmed lättare bekämpa cancern.
I dag finns två godkända PD1-hämmare, nivolumab och pembrolizumab, som för närvarande studeras vid runt 25 olika cancerindikationer. Genom att kombinera olika immunterapier med varandra hoppas läkemedelsföretagen att behandlingarna ska få ännu större effekt. För att enklare ringa in de patienter som har störst chans att svara på de här behandlingarna blir forskning på biomarkörer fortsatt viktigt.
- Jag bedömer att biomarkörer kommer att fortsätta vara väldigt viktigt i Sverige både som diagnosverktyg, prognosverktyg och även för att avgöra typ av behandling i vissa fall. I Sverige är biomarkörer traditionellt sett ett stort och viktigt område, men bara tiden kan utvisa hur viktigt det kommer att vara, säger Amir Hefni.
De nya läkemedlen är dyra och i Sverige, med 21 självbestämmande landsting eller regioner finns alltid risken för ojämlik vård där vissa får tillgång till de nya behandlingarna och andra inte. För att undvika detta har landstingen den här gången gått samman i en gemensam upphandling för att bli en stark aktör i förhandlingarna med läkemedelsbolagen och på så vis få bästa möjliga pris. Men trots gemensamma förhandlingar ökar kostnaderna för läkemedel varje år.
- Tittar man på de investeringar som krävs för att ta ett nytt läkemedel ut på marknaden är det inte svårt att förstå att läkemedel kostar. Exempelvis investerar vi 4 miljarder dollar varje år på forskning och utveckling. Samtidigt är förväntningarna från patienterna, sjukvården och samhället att läkemedelsbolag ska bidra med innovationer till hälso- och sjukvården – och det är det som är vårt uppdrag och det vi strävar efter att göra, förklarar Amir Hefni.
Förväntningarna på de nya behandlingsmetoderna mot olika typer av cancer är stora och lovorden många – tumörer som krymper och överlevnadskurvor som signifikant förlängs. Är vi på väg att besegra cancer?
-Om vi jämför de behandlingsalternativ som fanns för fem, sex år sedan med vad vi har att erbjuda patienterna idag känner jag att vi bevittnar en revolution avseende hur vi behandlar sjukdomen och hur vi faktiskt börjar övervinna vissa typer av cancer. Men vi arbetar hela tiden mot ännu bättre behandlingsalternativ och jag hoppas att vi en dag ska kunna säga att vi besegrat cancersjukdomarna. Men när vi är där är svårt att säga.
Amir Hefni tillträdde som landschef i Sverige i höstas. Han har arbetat inom bolaget sedan 2008. I botten har han en PhD i farmakologi och en MBA i ekonomi. Nyligen rankades Bristol-Myers Squibb som den bästa arbetsplatsen i USA i nättidningen Business Insiders årliga ranking. Mångfald är ett ledord i företagets kultur både vad gäller kön, nationalitet etnicitet, ålder och bakgrund. Något som Amir Hefni, som själv talar tre språk flytande och har bott över stora delar av världen, ser som en av företagets styrkor och framgångsfaktorer.
- Vi är ett företag som jag upplever verkligen har tagit fasta på styrkan i mångfald på alla plan. På så sätt får vi flera synsätt. Det är oftast vansinne att skapa dig en bild av en människa utifrån ditt första intryck. Vi är så mycket mer komplexa än det. Du ska aldrig döma någon. Låt oss först höra vad alla har att säga.
Läs även:
Satsar på skräddarsydd immunterapi
Roche tror på de nya immunterapierna. Bolaget har mer än 20 möjliga läkemedelskandidater inom området och av de elva fas III-studier som startats i år inom cancerområdet studerar tio samarbetet med kroppens eget immunförsvar.