23948sdkhjf

Pfizer stoppar avrättningsmedel

Inför nya försäljnings- och distributionsregler för att förhindra att bolagets läkemedel används vid dödliga injektioner i USA.
Läkemedelsjätten Pfizer har infört nya regler för att försäkra sig om att bolagets produkter inte används vid avrättningar av fångar genom dödliga injektioner i USA. Bland annat kräver företaget att dess återförsäljare ser till att läkemedlen inte säljs för detta ändamål.

- Pfizer tillverkar produkter för att förbättra och rädda livet hos patienter. Med denna värdegrund motsätter sig Pfizer att bolagets produkter används vid dödliga injektioner, anger företaget i ett utlåtande.

Pfizer är ett av ett 20-tal bolag som stoppat sin försäljning av produkter för dödliga injektioner i USA. I praktiken innebär företagets nya regler att tillgången till sju läkemedel begränsas: pankuroniumbromid, kaliumklorid, propofol, midazolam, hydromorfon, rokuroniumbromid och vekuroniumbromid.

31 av USA:s 50 delstater utövar dödsstraff. Hittills i år har 14 fångar avrättats i landet.

Dödliga injektioner är den främsta avrättningsmetoden i USA. Där används läkemedel för att först söva ner personen och sedan stoppa andningen och hjärtat. Vissa delstater har nu angivit att alternativa avrättningsmetoder, som elektriska stolen, kan användas om det inte finns möjlighet att genomföra dödliga injektioner.

Läs också:

Lundbeck säljer avrättningsmedel
Får 411 miljoner kronor för tre läkemedel, däribland epilepsiläkemedlet Pentobarbital som använts vid avrättningar i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156