23948sdkhjf

Förklarar samband mellan melatonin och diabetes

Sömnhormonet melatonin försämrar insulinfrisättningen hos personer med en vanlig genvariant, visar en studie från Lunds universitet.
- Detta kan förklara varför risken för typ 2-diabetes är större hos till exempel nattarbetare eller personer med sömnbesvär, säger professor Hindrik Mulder som ansvarar för studien i ett pressmeddelande.

Melatonin bidrar till att upprätthålla kroppens dygnsrytm. Mängden hormon varierar under dygnet och påverkas av ljuset. Nivån ökar vid mörker och är som högst på natten – melatonin kallas ofta ”mörkrets hormon” och används bland annat som sömnmedel och för att förhindra jet-lag.

-En tredjedel av alla människor har den aktuella genvarianten. Våra resultat visar att effekten av melatonin är förstärkt hos dem. Det tror vi förklarar den ökade risken för att utveckla typ 2-diabetes, säger Hindrik Mulder.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism. Lundaforskarna gjorde redan 2009 en stor genkartläggning som visade att genvarianten för melatoninreceptorn ökar risken för typ 2-diabetes. Genvarianten ökar halten av melatoninreceptorn på insulincellens yta, vilket gör cellerna känsligare för melatonin och försämrar deras förmåga att frisätta insulin.

Nu har forskarna gått vidare och studerat processerna i möss och betaceller från människor samt studerat hur läkemedlens effekter påverkas av ärftliga faktorer. Studien är en av de första inom typ 2-diabetes där deltagare rekryteras utifrån genotyp.

I studien ingick 23 friska personer med den aktuella genvarianten och 22 utan; samtliga i samma ålder, med samma BMI (body mass index). Det fanns heller inga skillnader i förekomsten av diabetes i släkten. Under tre månader ordinerades de fyra milligram melatonin vid sänggåendet.

Studien gav bland annat följande resultat:

Insulinfrisättningen hos bärarna av riskgenen var markant lägre än i kontrollgruppen.
Koncentrationen av glukos (socker) i blodet var högre hos alla deltagarna efter tre månaders behandling med melatonin. Det var dock särskilt påtagligt hos bärarna av riskgenen som inte förmådde öka sin insulinfrisättning.

Personer som arbetar skift drabbas i större utsträckning av metabola sjukdomar som typ 2-diabetes.

- Skiftarbete kan därför vara mindre lämpligt för personer med riskgenen. Dels kommer då melatoninivån troligen att bli högre samtidigt som effekten förstärks. Det finns ännu inget vetenskapligt stöd för detta”, understryker Hindrik Mulder, men det borde studeras mot bakgrund av våra nya resultat.
Läs även:
Kartlägger mekanismer bakom fetma och diabetes
- Den som genetiskt sett har höga nivåer neurotensin och sedan äter en gräddtårta tar upp och konserverar fettet mer effektivt än den med låga nivåer, förklarar professor Olle Melander.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078