23948sdkhjf

Läkemedel eller inte?

För att lättare kunna avgöra om en produkt är ett läkemedel eller inte har Läkemedelsverket tagit fram en vägledning som ska fungera som ett stöd för både företag och privatpersoner.
Det är inte alltid helt självklart om en produkt är ett läkemedel, ett kosttillskott eller en medicinteknisk produkt. Men eftersom all hantering av läkemedel styrs av specifika regler så är det viktigt att i ett tidigt skede avgöra vilka regler som gäller för en specifik produkt. Därför har Läkemedelsverket nu tagit fram en vägledning för att man lättare ska kunna avgöra en produkts rätta etikett.

Vägledningen vänder sig till företag som funderar på att börja sälja en produkt eller till en privatperson som vill beställa en produkt från utlandet, men är osäker på om det är ett läkemedel eller inte. Informationen i vägledningen ska ge stöd så att man på ett enklare sätt kan ta ställning till om produkten är ett läkemedel eller inte.

I vägledningen kan man bland annat läsa om vad som är ett medicinskt påstående, vad skillnaden är mot andra typer av påståenden och om gränser mellan läkemedel, kosmetika och medicintekniska produkter.

Rekommendationer och exempel i vägledningen kommer från ärenden där Läkemedelsverket gjort bedömningar och speglar hur reglerna har tolkats.

Viktigt att tänka på är att en bedömning alltid måste göras för varje specifik produkt. Även för två mycket snarlika produkter kan det finnas viktiga skillnader. Vägledningen är därför inte något facit utan bara rekommendationer.
Läs även:
Påminner om symbol
Att handla receptbelagda mediciner illegalt på internet kan vara förenat med stora risker. Nu går läkemedelsverket ut med en påminnelse om den EU-gemensamma symbolen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062