23948sdkhjf

Biovica förvärvar cSens

Bolaget förvärvar cSens och skapar nya möjligheter att möta cancerdiagnostiska utmaningar.
Uppsalabaserade Biovica har förvärvat cSens, som utvecklat ett icke invasivt PCR-plattformsbaserat test för mätning av tymidinkinas, TK, vars aktivitet korrelerar med celltillväxt och canceraggressivitet.

cSens test kompletterar Biovicas nuvarande teknologi DiviTum, som ingår i ett antal kliniska studier med världsledande cancerinstitut. Studieprogrammet dokumenterar möjligheten att med DiviTum bättre utvärdera terapieffektivitet hos patienter med spridd bröstcancer som behandlas med anti-hormonell terapi och CDK–hämmare. Detta för att bidra till optimal behandling för patienten och kostnadseffektivitet för samhället.

- Den primära applikationen är att utvärdera behandling, i första hand vid spridd bröstcancer. Det finns ett stort behov av bättre metoder för att utvärdera terapieffekt och med Biovicas teknik finns möjligheten att bidra till ett förbättrat utfall för patienten. TK är ett enzym som vi alla har i kroppen och som är viktigt vid celldelning. Enzymet utsöndras i blodbanan och vid cancersjukdom kan vi med den nya automatiserade plattformen mäta och se hur en patient svarar på sin behandling, förklarar Mattias Bergqvist, marknadschef Biovica.

Utöver möjligheten att mäta TK i patientserum expanderar cSens diagnostikplattform möjligheterna för prekliniska tillämpningar så som analys av cellodlingar- och djurmodeller. Plattformen kan även användas för att utveckla test för andra värdefulla biomarkörer vid övriga tumörformer och nya behandlingar.

- Teknologin passar väl in i Biovicas produktportfölj och skapar möjligheter för företaget att erbjuda snabbare och mer automatiserade tester. Vidare skapas möjligheter att framöver möta ytterligare diagnostiska behov med plattformen och den kompetens som cSens personal bidrar med, säger Anders Rylander, vd för Biovica.

Läs även:
Biovica i nytt samarbete
Inleder samarbete med prisade KI-forskaren Thomas Helleday.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062