23948sdkhjf

Följer virus med lysande proteiner

Umeåforskare har utvecklat en metod som får virusinfekterade celler att producera fluorescerande proteiner.


Forskare vid Umeå universitet har tagit fram en metod som får celler som infekterats med virus att producera fluorescerande proteiner. Det gör det möjligt att följa virusinfektioner i levande djur.

- När ett virus förökar sig producerar det så kallade proteaser, vilka är en sorts enzymer som behövs för att viruset ska kunna kapa virusproteiner till de lagom stora bitar som behövs för att bygga upp nya viruspartiklar. Med hjälp av genetiska trick lurar vi detta virusenzym att i stället aktivera andra funktioner i cellen, säger Dan Hultmark, som är forskare vid Institutionen för molekylärbiologi och en av artikelförfattarna, i ett pressmeddelande.

Genom den nya metoden får forskarna infekterade celler att producera fluorescerande proteiner som lätt kan upptäckas i ett mikroskop. Tekniken kan dock användas för att få cellerna att producera i princip vilket protein som helst, exempelvis för att hjälpa immunförsvaret.

I arbetet med tekniken har forskarna använt sig av bananflugor för att utreda hur virus påverkar cellers proteiner och vice versa.

Den nya metoden finns beskriven i tidskriften Scientific Reports.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063