23948sdkhjf

Ny prismodell av Recipharm

Bolaget presenterar planer på att introducera en ny prismodell för serialisering som minimerar investeringskostnaderna för kunderna.
CDMO-företaget Recipharm presenterar planer på att förbättra tillgängligheten för serialisering genom att introducera en ny prismodell som minimerar investeringskostnaderna för kunderna.

Företaget har tagit fram en prisstruktur som i praktiken avskaffar alla initiala investeringskostnader för läkemedelsföretag som vill använda sig av Recipharms serialiseringstjänster. Recipharm kommer att erbjuda en standardlösning – med en fast serviceavgift per förpackning – från sina 14 europeiska tillverkningsanläggningar med mer än 70 produktionslinjer.

Från början av 2019 införs tuffare lagkrav i EU gällande serialisering - i USA redan hösten 2017. Företagen måste anpassa sina förpackningar, implementera säkerhetsförslutning och ta fram de system, processer och data som uppfyller både EU-direktivet och den amerikanska lagen som behandlar området.

Serialisering är en metod som innebär att man med streckkoder som lagrar data om ursprung, lagring och batch kan spåra läkemedel från tillverkning till förskrivning. Syftet är att motverka handeln med falska läkemedel och i slutändan stärka patientsäkerheten.

Lagstiftningen som innebär att serialisering, aggregering och e-verifiering blir obligatoriska moment förväntas göra läkemedlen mer spårbara, försvåra spridningen av falska läkemedel och i slutänden stärka patientsäkerheten.

- Vi har pratat med våra kunder och gjort omfattande undersökningar för att ta reda på vilka de största utmaningarna är i samband med de nya kraven. En del företag ligger efter i sin planering och tycks inte vara fullt medvetna om hur stor och komplicerad omställningen är, medan andra oroar sig för de ekonomiska följderna säger Staffan Widengren som leder serialiseringsprojektet på Recipharm.

Nyligen presenterade bolaget planer på att de kommande tre åren investera 40 miljoner euro i avancerad utrustning för serialiseringsprocesser. Så snart utrustningen är i drift kommer bolaget att erbjuda serialisering utan extra kostnad tills de nya reglerna träder i kraft. Syftet med detta är att hjälpa läkemedelsföretagen att säkerställa att de är väl förberedda när regelverket väl börjar gälla.

- Vi har konstruerat en prismodell för att sprida serialiseringskostnaden över varje kunds hela pågående avtal så att ingen stor inledande investering krävs. Från och med 2023 tar vi sedan detta ett steg längre och ser till att serialisering ingår som standard som en del av produkternas tillverkningskostnader, forsätter Staffan Widengren.
Läs även:
Stopp för falska läkemedel
Senast om tre år, 2019, ska ett EU-gemensamt märkningssystem som garanterar säkra, receptbelagda läkemedel till patient finnas på plats. Arbetet pågår nu för fullt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078