23948sdkhjf

Adami utreder biobanker

Regeringen tillsätter en utredare som ska se över lagstiftningen kring humanbiologiskt material på biobanker. Uppdraget går till Johanna Adami.
Utredningen genomförs för att se hur lagstiftningen bör anpassas för att underlätta användningen av prover och information från biobanker för både forskare, sjukvården och patienten själv utan att det går ut över den personliga integriteten eller rätten till självbestämmande.

- Vi måste stärka Sveriges konkurrenskraft inom medicinsk forskning och då är användningen av biologiskt material i biobanker i kombination med olika registerdata en viktig pusselbit. Vi behöver också få på plats en lagstiftning som stärker samarbetet i vården, men även underlättar för forskning som använder prover med tillhörande personuppgifter, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Utredningen ska utföras av Johanna Adami. Hon är i dagsläget rektor vid Sophiahemmet högskola samt adjungerad professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet. Hon har tidigare varit avdelningschef och direktör för avdelningen Hälsa på innovationsmyndigheten Vinnova och Medical Director på medtechbolaget Bactiguard.

I grunden har Johanna Adami en Master of Public Health från Harvard University och en läkarexamen från Uppsala universitet. Hon disputerade i epidemiologi vid Karolinska Institutet år 1997.

En delredovisning av utredningen ska lämnas in senast den 1 maj 2017 och slutredovisningen ska presenteras senast den 31 december samma år.

Läs också:
Adami till Sophiahemmet
Vid årsskiftet tillträder Johanna Adami posten som rektor för Sophiahemmet Högskola. Hon lämnar då tjänsten som direktör för avdelningen Hälsa på Vinnova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078