"Kan döda 10 miljoner varje år"
Om ingenting görs mot antibiotikaresistensen så kan resistenta bakterier döda en person var tredje sekund världen över år 2050. Det menar en ny rapport som presenterar olika förslag för att tackla problemet.
I en tidigare rapport förutspådde utredningen att om antibiotikaresistensen fortsätter att utvecklas som nu så kommer antalet dödsfall orsakade av resistenta bakterier att öka från 700 000 personer om året idag till tio miljoner år 2050. Det motsvarar lite drygt hela Sveriges befolkning idag (9,87 miljoner enligt Statistiska Centralbyrån) eller en person var tredje sekund. Det är också fler personer än antalet som går bort i cancer i dagsläget. Bakterietypen E. coli beräknas stå för tre av de tio miljoner dödsfallen.
- Som vid alla prognoser av detta slag är det självklart möjligt att våra gissningar visar sig vara för omfattande men vi tror snarare att de kan vara för små. Det är för att vi inte har tittat på de sekundära effekterna av att antibiotika mister sin effekt, som risker vid kejsarsnitt, höftprotesoperationer eller magkirurgi. Under de 19 månader som gått sedan vi startade har dessutom nya typer av resistens dykt upp som vi inte räknade med så tidigt, som colistinresistens som rapporterades i slutet av år 2015, skriver Jim O’Neill, som ledde utredningen.
Den nya rapporten lyfter fram olika förslag på hur problemet med den ökande antibiotikaresistensen ska motarbetas. Bland annat krävs det ökade satsningar på forskning på nya läkemedel samt ny diagnostik.
- Vi är glada att Storbritannien och Kina har tagit på sig att bidra med nära 600 miljoner kronor till en ny Global Innovation Fund. Denna fond måste växa internationellt och samarbeta med andra finansiärer för forskning på antibiotikaresistens och fylla de tomrum som finns i den traditionella finansieringen, skriver Jim O’Neill.
Han lyfter fram fyra åtgärder som särskilt viktiga i kampen mot antibiotikaresistensen:
Att ta fram en global plan för att sprida information om problemet hos allmänheten
Beslutsfattare måste se över hur de kan främja utvecklingen av nya läkemedel, bland annat genom att se över de prissättningsmodeller som används.
Att utveckla bättre och snabbare diagnostik för att se till att rätt antibiotika används vid varje infektion och att läkemedlen inte används om de inte behövs.
Att dra ner på den ofta onödiga användningen av antibiotika i jordbruket.
Läs också:
19 alternativ på väg
Antikroppar, vaccin och bakteriedödande virus är några av de alternativ till antibiotika som kan nå marknaden inom några år. Men pipelinen är smal och kommer bara att kunna användas mot några få bakterietyper.
”Ny antibiotika kräver ny modell”
”Vi vill att det ska finnas antibiotika för alla infektioner, men samtidigt vill vi att de används så lite som möjligt”, säger John H Rex vid Astrazenecas affärsenhet för antibiotika.