23948sdkhjf

Toalettblock ska rena avloppsvatten

Kan toalettblock som avger enzymer ta bort läkemedelsrester från avloppsvatten? Detta ska testas på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Just nu pågår flera olika projekt på Akademiska för att hitta nya, effektiva sätt att rena sjukhusets avloppsvatten från läkemedelsrester med speciellt fokus på antibiotika och resistenta bakterier.

- Förbättrad avloppsrening kan bidra till en minskning av spridningen av antibiotikaresistens, inte bara ut i miljön utan även i det långa loppet till människor. Rening redan i toalettstolen är ett intressant alternativ för att effektivt minska utsläppen nära källan, säger Josef Järhult, infektionsläkare och forskare på Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.

I början av juni startar toalettblocksrening som pilotprojekt. Då ska testmiljön anpassas inför det riktiga testet i augusti-september. I projektet används specialdesignade enzymer som bryter ned läkemedelssubstanser redan i toaletten. Toalettblocken sitter i toaletterna, precis som vanliga doftblock, förklarar Sofia Schultz, miljöstrateg på Akademiska sjukhuset och Landstingets ledningskontor.

- Enzymrening av läkemedel har testats i form av filter på reningsverk, men inte som toalettblock. Produkten heter PCure och har utvecklats av ett Uppsalabaserat företag. Den ser ut som ett vanligt toalettblock, men innehåller specialdesignade enzymer som frigörs ned i toalettvattnet när patienten spolar. Nedbrytningen påbörjas direkt när enzymerna kommer i kontakt med läkemedelsrester i urin och fekalier.

Metoden ska nu testas under en vecka i juni i alla toaletter som är anslutna till en specifik avloppsstam och förekomsten av fem olika substanstyper kommer att analyseras i projektet: tre antibiotika, en smärtstillande och en blodtryckssänkande. Detta är en testperiod inför det skarpa testet som börjar efter sommaren och då pågår under sex veckor.

- Ju närmare källan man kan identifiera läkemedelsresterna, desto högre är koncentrationen och det är lättare att ta bort substanserna, förklarar Sofia Schultz

På sjukhet pågår även två andra projekt inom läkemedelsrening: storskalig ozonering av orenat avloppsvatten som startade hösten 2015 samt ett projekt som bygger på urinseparering. Resultat från de tre projekten väntas hösten 2016.
Läs mer om antibiotikaresistens:
"Kan döda 10 miljoner människor varje år"
Om ingenting görs mot antibiotikaresistensen så kan resistenta bakterier döda en person var tredje sekund världen över år 2050.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078