23948sdkhjf

Läkemedelsbolagens utbetalningar - branschen kommenterar

Nu offentliggör läkemedelsföretagen information om ersättningar, värdeöverföringar, som betalats ut till hälso- och sjukvården under 2015. Här kommenterar branschen sin syn på detta.
Efter att EFPIA 2013 antog en ny etisk uppförandekod så offentliggör läkemedelsföretagen i Sverige nu information om ersättningar, så kallade värdeöverföringar, som gått ut till hälso- och sjukvården under 2015. Här kommenterar branschenen till Life Science Sweden sin syn på den öppna rapporteringen av värdeöverföringarna:

Pfizer, Urika Goossens kommunikationschef:

- Kunskapsutbyte är kärnan i vår relation med hälso- och sjukvårdspersonal. Vi samarbetar med akademin och sjukvården, framför allt kring forskning och utbildning, och en målsättning med öppen kommunikations kring dessa interaktioner är att öka omvärldens förståelse för dessa viktiga samarbeten. Om det finns oro bland allmänheten över hur vi inom läkemedelsindustrin och hälso- och sjukvården samarbetar kan transparens spela en viktig roll för att bemöta den. Vår förhoppning är att vi ska se allt fler forskningsinvesteringar och expertsamarbeten i den svenska hälso- och sjukvården. Det ger förutsättningar för en bättre vård till patienter i Sverige, utvecklar vården och oss som företag och är ett viktigt steg på vägen för Sverige som en starkare och mer konkurrenskraftig Life Science nation.

Patienterna är de som slutligen gynnas av samarbetet mellan hälso- och sjukvårdspersonal och industrin, genom de framsteg som görs i klinisk praxis och i utvecklingen av nya, innovativa behandlingar som botar och förlänger livet och ökar deras livskvalitet.

Anders Blanck, vd Lif:

- Läkemedelsbranschen i Sverige har sedan länge det antagligen mest detaljerade och långtgående självreglerande etiksystemet som någon bransch har – och vi möts av respekt för det arbete vi har gjort. Nu tar vi nästa steg mot ökad öppenhet och transparens. Vi visar att vi är i takt med tiden och att läkemedelsföretagen tar sitt ansvar för att bidra till en positiv utveckling.

Jag tror att den nu tillgängliga informationen blir ett underlag för vidare diskussioner om samarbetet mellan företag och sjukvården. Det är ett nödvändigt samarbete – men det måste ha förtroende i omvärlden. Vi vill vara en del i en levande debatt om sjukvården och forskningen och hur båda ska fungera, och fungera bättre. Öppenheten är en viktig del av detta.

AstraZeneca, Petra Eurenius, kommunikationschef marknadsbolaget:

- Den ökade öppenheten vad gäller ersättningar från oss läkemedelsföretag till hälso-och sjukvårdspersonal och organisationer är bra och ett steg i rätt riktning. Vi har sedan tidigare öppet rapporterat om samarbeten, men denna nya form av redovisning av värdeöverföringar till enskilda personer inom hälso-och sjukvården samt organisationer med angivna belopp ger ytterligare tydlighet vilket är positivt.

Detta nya sätt att öppet redovisa värdeöverföringar betyder att vi mer i detalj redovisar de ersättningar vi betalar till personal och organisationer inom hälso -och sjukvården, ersättningarna kan gälla olika typer av studier, forskning, utbildningar – vilket ligger till grund för att ta fram nya läkemedel för patienter inom olika sjukdomsområden.

Vi tycker att ökad öppenhet vad gäller ersättningar från oss läkemedelsföretag till hälso- och sjukvårdspersonal och organisationer är positivt. Vi tror att öppenhet kan öka förståelsen i samhället för värdet av viktiga samarbeten mellan läkemedelsföretag och hälso- och sjukvården, och minimera eventuella frågor kring vad vi betalar ersättningar för och till vilka. Patienterna, och samhället som betalar för läkemedel, ska känna sig trygga med att de läkemedel läkare väljer att förskriva är de bästa för varje enskild patient, och att läkarens beslut inte påverkas av vilka eventuella företag hen haft samarbete med.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078