23948sdkhjf

Så ger läkemedelsbolagen

Nu offentliggör läkemedelsföretagen information om ersättningar, värdeöverföringar, som gått ut till hälso- och sjukvården under 2015.
Företagens öppna redovisning av 2015 års ersättningar till hälso- och sjukvården finns på läkemedelsindustriföreningens webbplats lif.se och innan juni månads utgång ska rapporteringen från företagen vara komplett.

Bakgrunden till den öppna rapporteringen är att EFPIA, den europeiska paraplyorganisationen för läkemedelsindustrin, 2013 antog en ny etisk uppförandekod som innebär att ersättningar i form av exempelvis konsultarvoden från läkemedelsföretag till hälso- och sjukvårdspersonal eller övrig hälso- och sjukvård görs publika.

Uppförandekoden har kommit till mot bakgrund av de ökande förväntningarna från omvärlden att samspelet mellan företag och samhälle är transparent. I Europa sker redan liknande rapportering i flera länder och även i Japan och USA.

De summor som respektive läkemedelsföretag redovisar är utbetalningar som gjorts till hälso- och sjukvården under 2015. Det handlar framför allt om ersättningar för deltagande i kliniska läkemedelsprövningar, men också om ersättningar till enskilda medarbetare och till vårdenheter och kliniker inom hälso- och sjukvården, samt om sponsring och donationer.

Ersättningar till enskilda medarbetare eller till sjukvårdsenheter avse bland annat arvode för konsultation och begreppet omfattar exempelvis föreläsningar, utbildningar eller andra expertuppdrag. Gällande sponsring avser det kostnader för marknadsföring för ett företag i samband med olika möten och konferenser.
Så här kommenterar branschen den nya öppna rapporteringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063