23948sdkhjf

Regeringen: Mer samverkan inom life science

Ett utvecklat samarbete mellan offentliga aktörer, näringsliv och universitet och högskola är grunden för regeringens nya satsning.
För att möta flera av de stora samhällsutmaningar som Sverige står inför har regeringen presenterat fem så kallade samverkansprogram.

Förutom life science ska även nästa generations resor och transporter, smarta städer, cirkulär biobaserad ekonomi och uppkopplad industri/nya material få nya samverkansprogram som ska ses som en gemensam kraftsamling.

- Med den här lanseringen så bjuder regeringen in näringslivet, aktörer inom offentlig sektor, forskning, andra aktörer att samverka kring hur vi ska möta framtidens utmaningar, ta till vara på dessa och flytta fram Sveriges positioner och utveckla vårt land, sa statsminister Stefan Löfven vid en pressträff på Bankhuset i Stockholm.

Programmen bygger på ett utvecklat samarbete mellan offentliga aktörer, näringsliv och universitet och högskola. Målsättningen är att samverkansprogrammen ska stärka Sveriges globala innovations- och konkurrenskraft. Närings- och innovationsminister Mikael Damberg har koordinationsansvar för programmen.

Genom nya innovativa läkemedel, vårdmetoder och ny medicinsk och digital teknik kan en framtid med en åldrande befolkning, nya hot i form av smittspridning och pandemier samt antibiotikaresistens bemötas.

Ansvariga ministrar för life science är Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, och Gabriel Wikström, folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister.
Läs även:

Låt oss slippa fler påtvingade grupparbeten
I verkligheten har de individer och företag som sitter på idéerna som ska lyfta Sverige inte alltid behov av ett grupparbete, skriver Ingrid Heath, vice vd Sweden Bio, som menar att ökad samverkan ska ses som ett medel, inte som mål.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063