23948sdkhjf

Han får Fernströms pris 2016

Årets Fernströmpris går till Nelson Gekara vid Umeå universitet som fokuserat på hur DNA-skador påverkar immunförsvaret.
Nelson Gekara är sedan 2010 gruppledare vid MIMS, The Laboratory for Molecular Infection Medicine Sweden, i Umeå. Han arbetar med flera olika modellorganismer för att studera hur mikroorganismer interagerar med sin värd och hur immunreaktioner skapas och regleras.

Hans forskning fokuserar på reglering av det medfödda immunförsvaret i relation till infektionssjukdomar och DNA-skada. Nelson Gekaras forskargrupp visade nyligen vilken viktig roll DNA-skada spelar för det medfödda immunsystemet. Gruppen identifierade nya signalmolekyler som är viktiga för regleringen av immunreaktioner och som skyddar organismen från överreaktion och kronisk inflammation, som exempelvis reumatism.

I sin motivering påpekade priskommittén att Nelson Gekara ”under sin tid i Umeå visat en synnerligen stark utveckling forskningsmässigt. Han har byggt upp en egen självständig forskningslinje och är idag en etablerad forskare, vilket till exempel visas av att han i stark konkurrens erhållit flera stora forskningsbidrag, bland annat ett 4-årigt projektbidrag från Vetenskapsrådet.”

Skeppsredare Eric K. Fernströms pris för unga forskare ges årligen på medicinska skolor i Sverige. Den offentliga tilldelningen av priset till Nelson Gekara kommer ske vid Umeå universitets årshögtid lördagen den 22 oktober. Fernströms prisceremoni äger rum den 2 november vid Lunds universitet.
Läs om 2015 års pristagare:
Prisar neurobiologi
Forskning kring hur genreglering påverkar nervcellers funktion får pris.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064