23948sdkhjf

Lanserar verktyg för analys av svensk forskning

Vetenskapsrådet lanserar Forskningsbarometern, ett verktyg där Sverige som forskningsnation jämförs med andra länder.
Vetenskapsrådet lanserade idag måndag Forskningsbarometern. Där finns information om bland annat satsningar på FoU, antal forskare och antal citeringar av vetenskapliga publikationer presenterade. Det webbaserade verktyget har även en interaktiv funktion, där användaren kan genomföra egna urval och jämförelser i den data som finns presenterad.

Den data som finns i Forskningsbarometern kommer huvudsakligen från Statistiska Centralbyrån, Universitetskanslerämbetet, OECD samt Thomson Reuters. Den ger en överblick över olika aspekter i svensk forskning de senaste tio åren jämfört med andra länder.

- Vi ser Forskningsbarometern som ett kunskapsunderlag och gemensam referens som kan ligga till grund för ställningstaganden och rekommendationer inom det forskningspolitiska området. Förutom regeringen ser vi gärna att även lärosäten, andra myndigheter och politiker samt media använder sig av Forskningsbarometern, säger Sven Stafström, generaldirektör vid Vetenskapsrådet, i ett pressmeddelande.

Forskningsbarometern visar bland annat att Sverige fortfarande är ett av de länder som satsar mest på FoU i världen. När det gäller FoU-utgifter som andel av BNP hamnar vi på fjärde plats efter Sydkorea, Israel och Japan. Datan visar även att företagen har dragit ner på sina investeringar i forskning och utveckling i Sverige. På samma gång har de statliga medlen ökat med 25 procent och svenska lärosäten får 50 procent högre FoU-intäkter än i början av 2000-talet.

Några övriga observationer:

Internationell sampublicering har ökat inom samtliga ämnesområden.
Samarbeten med forskare i Asien ökar mest.
Sverige ligger i topp när det gäller andel forskare av befolkningen.
Forskarkåren i Sverige blir alltmer jämställd men endast 25 procent av landets professorer är kvinnor.
I Sverige har breda etablerade universitet och fackuniversitet högst citeringsgenomslag.
Svenska högskolors och nya universitets produktion av publikationer har ökat mest, men står för en liten andel av den totala volymen.

Forskningsbarometern ska uppdateras kontinuerligt.

- Det är ännu inte bestämt hur ofta Forskningsbarometern ska uppdateras, men nästa version planeras komma ut 2017, säger Sara Monaco, projektledare för Forskningsbarometern, till Life Science Sweden.

Läs mer på Forskningsbarometerns hemsida.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062