23948sdkhjf

Kan Brexit ta EMA till Sverige?

En viktig fråga för life science-branschen vid Brexit är var den europeiska läkemedelsmyndigheten ska förlägga sitt nya högkvarter. Sweden Bio och AstraZeneca kommenterar framtiden.
Efter folkomröstningen om Brexit, där Storbritannien röstade för att lämna EU, väcks många frågetecken, inte minst om den internationella life science-branschen. Börsen har redan påverkats men i ett mer långsiktigt perspektiv undrar många bland annat hur handeln och rörligheten mellan länderna kommer att påverkas. Och vart ska den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som i dagsläget har sitt högkvarter i London, flytta?

- För Sveriges del är det viktigt att vi agerar snabbt nu för att analysera situationen och dels vårda relationerna till Storbritannien men också se hur det Europeiska samarbetet inom life science påverkas. Mest påtagligt är att EMA kommer att behöva lämna London vid en Brexit och Sverige bör redan nu ser över möjligheterna och verka för att det lokaliseras till Sverige. Men oavsett var EMA hamnar är det viktigt för life science i Sverige och Europa att förflyttningen sker så smidigt som möjligt och att vi inte tappar fart vad gäller att utveckla regelverken, säger Ingrid Heath, vice vd och policychef på branschorganisationen Sweden Bio.

- Storbritannien har länge satsat på life science och blivit ett europeiskt nav. Branschen där har varit tydliga med att de hade velat se ett fortsatt EU-medlemskap. Life science bygger på samarbeten över nationsgränser och det är allvarligt för forskare och bolag både i Storbritannien och övriga europeiska länder när det samarbetet försvåras eftersom Storbritannien är en ledande nation för europeisk life science.

En annan fråga är vad som nu kommer att hända inom AstraZeneca, som ju har sitt huvudkontor i brittiska Cambridge. Kommer Brexit att medföra omstruktureringar inom företaget? Bolaget har dock bara ett officiellt uttalande hittills gällande frågan:

”Vi tror det skulle varit i bästa intresse för patienter, vår industri och vårt företag att Storbritannien stannade kvar i EU, men vi respekterar det demokratiska beslut som fattats i denna folkomröstning. Uppenbarligen kommer det nu att bli en utdragen övergångsperiod och vi kommer att samarbeta med alla berörda parter för att säkerställa life science-industrins konkurrenskraft och att patienter får snabb tillgång till innovativa läkemedel."

Det kommer dock att dröja ett par år innan Storbritannien har lämnat EU helt, om ingenting förändras, och det återstår att se vilka förändringar som kommer att följa av detta.

Läs även:
Astrazeneca bygger ny fabrik i Södertälje
Astrazeneca ska investera i en ny tillverkningsanläggning för biologiska läkemedel i Gärtuna utanför Södertälje. Bolaget satsar ungefär 2,5 miljarder kronor i en första fas, som innebär att 150-250 nya jobb skapas inom företaget.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.048