23948sdkhjf

Sprint i nytt samarbete

Testar nya substanser mot AML tillsammans med KI-grupp.
Bioteknikbolaget Sprint Bioscience , som handlas på First North, har ingått ett nytt avtal med Centrum för hematologi och regenerativ medicin, HERM, vid Karolinska Institutet. Syftet med samarbetet är att testa läkemedelskandidater som bolaget tagit fram på prover från patienter med blodcancerformen akut myeloisk leukemi, AML.

Målet är att i ett tidigare stadium kunna identifiera vilka patienter som skulle dra mest nytta av en viss behandling.

Arbetet ska utföras av Sprint i samarbete med doktor Julian Walfridsson och hans forskargrupp vid HERM, som fokuserar sin forskning på att hitta nya måltavlor för behandlingar mot AML.

- Vi har tillsammans med Professor Sören Lehmann vid Uppsala Universitet utvecklat en metod för att utvärdera terapeutiska mål i AML. Vi använder cancerceller donerade från patienter som insjuknat i sjukdomen, säger Julian Walfridsson i ett pressmeddelande.

Med hjälp av denna metod ska effekten av Sprints läkemedelskandidater utvärderas på patientprover.

- Med det här samarbetet hoppas vi inte bara på att få en djupare biologisk förståelse i våra projekt, utan även på att kunna leverera ett mer komplett paket till våra kunder. Skräddarsydda behandlingar är framtiden och här kan vi tidigt identifiera vilken patientgrupp som är aktuell för behandlingen. Detta kan komma att kraftigt reducera kostnaden för senare kliniska studier, något våra kunder värdesätter, säger Anders Åberg, vd på Sprint Bioscience, i ett pressmeddelande.

Sprint Bioscience är beläget på Novum i Huddinge, i läkemedelsbolaget Karo Bios gamla lokaler.

Läs mer om Sprint Bioscience.

Läs även:
Sprint letar partners
Efter mångmiljardavtalet med Bayer förbereder Sprint utlicensiering av ytterligare två projekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078