23948sdkhjf

Astra avtalar med Leo

Läkemedelsjätten AstraZeneca har tecknat ett nytt licensavtal med danska Leo Pharma, som utvecklar behandlingar för olika hudsjukdomar. Avtalet gäller två av bolagets läkemedelskandidater.
Avtalet ger Leo Pharma rättigheten att utveckla och marknadsföra AstraZenecas substans tralokinumab globalt mot indikationen atopisk dermatit, också kallad atopiskt eksem. Bolaget får även de europeiska rättigheterna till AstraZenecas substans brodalumab mot den autoimmuna sjukdomen psoriasis.

Tralokinumab är en anti-IL-13 monoklonal antikropp som har utvärderats i en klinisk fas IIb-studie. Leo Pharma ska betala AstraZeneca 115 miljoner dollar, motsvarande 970 miljoner kronor, för rättigheterna till läkemedelskandidaten. Utöver det tillkommer upp till en miljard dollar, motsvarande 8,5 miljarder kronor, i milstolpsbetalningar och royaltyersättningar.

Tralokinumab testas även i fas III-studier som en behandling mot astma. AstraZeneca kommer att behålla rättigheterna för denna och för andra icke-dermatoligiska indikationer.

När det gäller brodalumab tar Leo Pharma över rättigheterna i Europa. Detta följer av att dermatologibolaget Valeant Pharmaceuticals International avsagt sig dessa rättigheter. Bolaget behåller dock resten av sitt avtal för brodalumab som tecknades hösten 2015 , som är globalt täckande med undantag från Japan och de asiatiska länder där rättigheterna tillhör bolaget Kyowa Hakko Kirin.

Brodalumab är en monoklonal antikropp som motverkar inflammation genom att binda till och hämma immunreceptorn IL-17. Den genomgår nu en regulatorisk utvärdering mot indikationen psoriasis och utvecklas parallellt till en behandling mot psoriasisartrit.

Utlicensieringarna är en pusselbit i AstraZenecas strategi att återgå till tillväxt genom att fokusera på tre utvalda områden: Andningsvägarna, inflammation och autoimmunitet, kardiovaskulära och metabola sjukdomar samt onkologi.

Läs även:
”Vår strategi har blivit mer fokuserad”
Förra årets köp av en majoritetsandel i Acerta Pharma, det pågående mRNA-samarbetet med Moderna och förvärvet av andningsvägsverksamheten på Takeda och Almirall är några av flera affärer som AstraZeneca har genomfört den senaste tiden. Life Science Sweden träffade Shaun Grady, Head of Business Development, för att höra mer om företagets strategi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078