23948sdkhjf

BMS köper Stockholmsbolag

Läkemedelsjätten köper Cormorant Pharmaceuticals i miljardaffär.
Igår tisdag kom nyheten att den amerikanska läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb, BMS, har köpt upp Stockholmsbaserade Cormorant Pharmaceuticals.

Cormorant startades upp år 2010. Genom köpet tar BMS över utvecklingen av projektet Humax-IL8 som licensierades från danska Genmab år 2012. Där ligger fokus på utvecklingen av ett antikroppsbaserat cancerläkemedel riktat mot signalsubstansen IL-8, som används av cancerceller för att hämma immunförsvaret och som ökar förmågan att metastasera hos solida tumörer. Tanken är att det färdiga läkemedlet ska användas i kombination med andra behandlingar. Humax-IL8-antikroppen befinner sig nu i klinisk fas I/II.

Cormorant är inte noterat på börsen men affären kan ge bolagets huvudägare upp till totalt 4,4 miljarder kronor. Den första delen av betalningen, i form av upfront- och initiala betalningar, uppgår till 95 miljoner dollar, motsvarande ungefär 810 miljoner kronor. Därefter tillkommer upp till 425 miljoner dollar, motsvarande 3,6 miljarder kronor, i form av eventuella milstolpsersättningar och royaltyutbetalningar.

Läs också:
Mylan köper Meda
Styrelsen rekommenderar det amerikanska bolagets bud på 83,6 miljarder kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063