23948sdkhjf

Positivt för Orexo

USA ger grönt ljus för fler behandlingar mot opiatberoende, samtidigt som Orexo tecknar avtal om marknadsföringen av Zubsolv utanför landet.
Igår onsdag kom nyheten att USA har beslutat att öka tillgången till behandling av opiatberoende. Det sker genom att varje läkare nu får rätt att behandla 275 patienter mot opiatberoende per år. Hittills har siffran legat på 100. Beslutet träder i kraft om cirka en månad.

Minst två miljoner människor i USA är beroende av opiater och landet står för flest dödsfall som en följd av opiatberoende. Specialistläkemedelsbolaget Orexo, som bedriver försäljning av beroendeläkemedlet Zubsolv på den amerikanska marknaden, är glada över nyheten om att läkare får möjlighet att behandla fler patienter.

”Vi ser också positivt på det starka stöd för beslutet som finns i den amerikanska kongressen och ser fram emot att kongressen tar beslut om en ny lag som kan förbättra tillgången till behandling ytterligare”, anger Orexo i ett pressmeddelande.

”Behandlingstaket är ett hinder för att få tillgång till kvalificerad läkarvård i flera delar av USA. För många har begränsningen i tillgång till behandling också resulterat i en ond cirkel där patienterna tvingas köpa behandling på gatan, i en missbrukarmiljö, vilket ökar risken för återfall och fortsatt missbruk”, tillägger företaget.

Marknadsföringen av Zubsolv på den amerikanska marknaden sköts av Orexo. Förra veckan tecknade bolaget dock avtal med Mundipharma om utlicensiering av rättigheterna att sälja Zubsolv globalt, utanför USA.

Enligt avtalet får Orexo sju miljoner euro, motsvarande 66 miljoner kronor, i förskottsbetalning från Mundipharma. Utöver det tillkommer milstolps- och royaltyutbetalningar samt ersättningar till Orexo för kostnader kopplade till att förbereda Zubsolv för marknader utanför USA.

Läs även:

Framåt för Zubsolv
Efter ett händelserikt tredje kvartal visar Orexo upp ett minskat resultat men en ökad nettoomsättning för Zubsolv i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079