23948sdkhjf

För tidigt att förutse EMA:s framtid

"Det framtida förhållandet mellan Storbritannien och EU kommer att avgöra EMA:s läge och verksamhet", kommenterar myndigheten.
Den 23 juni röstade Storbritannien för att ta klivet ut ur EU. Frågorna kring vilka konsekvenser detta beslut kan få är många. Inte minst kan Brexit ha en stark påverkan på life science-branschen.

Ett frågetecken är vad som kommer att hända med den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som i dagsläget har sitt högkvarter i London.

Flera länder – däribland Sverige – har anmält intresse för att hysa myndigheten. Somliga menar att vi har en stor chans, bland annat eftersom det svenska Läkemedelsverket har ett gott anseende som europeisk läkemedelsmyndighet. Något som talar emot oss är dock att vi redan har en EU-myndighet här – smittskyddsmyndigheten ECDC – medan vissa andra länder inte har någon alls.

- Det framtida förhållandet mellan Storbritannien och EU kommer att vara avgörande för hur EMA:s läge och verksamhet kommer att påverkas av folkomröstningen om Brexit, säger EMA i en kommentar till Life Science Sweden.

EMA har i dagsläget cirka 900 anställda. Var myndigheten till slut hamnar kommer att beslutas av representanter från de olika EU-länderna.

Läs också:
Kan Brexit ta EMA till Sverige?
En viktig fråga för life science-branschen vid Brexit är var den europeiska läkemedelsmyndigheten ska förlägga sitt nya högkvarter. Sweden Bio och AstraZeneca kommenterar framtiden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063