23948sdkhjf

Nanologica samarbetar med GSK

Det Södertäljebaserade bolaget hjälper läkemedelsjätten med drug delivery-lösningar i nytt projekt.
Läkemedelsjätten GSK har ingått ett nytt samarbete med Nanologica. I samarbetet ska det Södertäljebaserade bolaget bidra med sin kompetens inom nanoporösa material och skräddarsydd läkemedelsadministrering till tidiga utvecklingsprojekt på GSK.

Samarbetet passar väl in i Nanologicas målsättning att ha flera olika projekt inom drug delivery med olika läkemedelsföretag.

- Hälsovårdssektorn visar ett ökande intresse för Nanologicas teknologi, vilket för oss är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt spår. Vårt mål är att bli världsledande experter på porösa, silikabaserade material för användning inom life science, säger Andreas Bhagwani, vd på Nanologica, i ett pressmeddelande.

Nanologica arbetar med materialet nanoporös silika (kiseldioxid) för olika användningsområden inom life science med särskilt fokus på drug delivery och kromatografi.

Inom drug delivery utvecklar bolaget så kallade nanocarriers (nanobärande partiklar) som bland annat kan stabilisera en substans och göra den lättare för kroppen att ta upp. Idén bakom bolaget är sprungen ur forskning vid Stockholms universitet och Ångströmlaboratorierna vid Uppsala universitet.

Läs också:
GSK satsar på kliniska prövningar i Sverige
Sverige är ett av de länder som prioriteras i GSK:s nya organisation för kliniska prövningar, berättar Stephen Pyke, global forskningschef på bolaget.

Slutar söka patent i låginkomstländer
”I lågutvecklade och låginkomstländer kommer vi från och med nu inte att söka patent alls. I fattigare medelinkomstländer kommer vi att söka patent men även ge andra bolag möjlighet att söka licenser för generika”, berättar Hanna Lodin, kommunikationschef på GSK.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066