23948sdkhjf

Säger upp avtal med Onemed

Ett upphandlingsavtal med Onemed ledde till högre kostnader än väntat för Stockholms Läns Landsting, som i veckan sade upp avtalet i förtid. Det mest uppmärksammade priset var kompressionsstrumpor för 6 000 kronor paret, en kostnad som inte är ovanlig i sig enligt tillverkaren Medi Sweden.
I veckan avslöjade SVT att Stockholms Läns Landsting, SLL, köpte in kompressionsstrumpor för priset 6 000 kronor per par. Strumporna kommer från medtechdistributören Onemed, som vann en upphandling år 2014 om att leverera förbrukningsvaror som bandage och stödstrumpor till sjukvården i landstinget. Avtalet sträckte sig över fem år och skulle i slutändan ha kostat landstinget en halv miljard kronor, en summa som man nästan uppnått efter endast ett år då notan landade på 465 miljoner kronor.

En följd av den oväntat höga notan är att landstinget under måndagen valde att säga upp avtalet i förtid. Det löper nu ut år 2018.

Även innan upphandlingen var Onemed leverantör till SLL. Då låg priset på förbrukningsvarorna på 390 miljoner kronor för ett år.

Det pris som fått störst uppmärksamhet i media är kompressionsstrumporna för 6 000 kronor. Enligt upphandlingsavtalet skulle Onemed ha ett förstahandsval och ett andrahandsval för samtliga produkter som skulle levereras, där förstahandsvalet skulle vara billigare och utgöra 91 procent av leveransen. För kompressionsstrumpor mot bland annat åderbråck och lymfödem kostade förstahandsvalet 100 kronor medan det dyrare alternativet landade på 6 000 kronor per par.

Det är inte något att höja på ögonbrynen åt, menar Medi Sweden, ett av de bolag som tillverkar sådana strumpor, till MedTech Magazine. Anledningen till de höga priserna är bland annat att medicinska kompressionsstrumpor ska skräddarsys med millimeterprecision för varje patient med hänsyn till personens mått och diagnos. Det innebär att det krävs mycket arbete innan produkten kan levereras, vilket leder till priser på mellan 3 000 till 8 000 kronor.

Läs mer om medicinska kompressionsstrumpor på medtechmagazine.se: “6000 för strumpor är inte dyrt”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065