23948sdkhjf

Skarp kritik till KS för Macchiarini

I den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet riktas skarp kritik mot både Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Bland annat ifrågasätts procedurerna kring hans rekrytering.
Utredningen sträcker sig över 145 sidor. Där framgår bland annat att Paolo Macchiarini aldrig överhuvudtaget borde ha blivit anställd som överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, KS.

Skarp kritik riktas även mot kirurgens operationer med syntetiska luftstrupar. Bland annat understryker man att det saknades belägg från djurstudier för att genomföra operationerna. Sjukhuset har tidigare hävdat att patienterna var dödligt sjuka och att operationerna därför kunde räknas som kirurgiska ingrepp. I utredningen framgår dock att patienterna inte alls var så sjuka som man tidigare sagt och att operationerna därför borde behandlas som klinisk forskning.

Karolinska Institutet, KI, kritiseras för att ha haft ett alltför stort inflytande på verksamheten vid KS, bland annat runt rekryteringen av Paolo Macchiarini:

”Medan KI velat satsa på excellenta forskare och topprekryteringar av medarbetare med delade tjänster, har sjukhusledningen eftersträvat ett system för kontinuerlig förbättring med syftet att skapa en trovärdig och patientsäker organisation. På hög ledningsnivå var följaktligen KI:s uppbackning av Macchiarini mer helhjärtad än sjukhusets. KI har, på gott och ont, haft stort inflytande på beslut som tagits inom sjukhusets organisation, ett inflytande som förmodligen är större än vid andra svenska universitetssjukhus”, står det i utredningen.

Dessutom påtalar utredningen den tystnadskultur som finns på sjukhuset: ”man är försiktig med öppen kritik uppåt för att inte äventyra sin position”. Det har lett till att oro kring Paolo Macchiarinis verksamhet inte har kommit fram på det sätt som den borde.

Kjell Asplund underströk även vem som bär det yttersta ansvaret för patientsäkerheten vid Paolo Macchiarinis operationer. Dels är det kirurgen själv men under en presskonferens som hölls igår onsdag med anledning av utredningen meddelade sjukhusdirektör Melvin Samson att två chefer vid sjukhuset får time out på grund av sin inblandning: Ulf Lockowandt, före detta verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken, samt Bo Tideholm, verksamhetschef för Öron-Näsa-Hals, där den första operationen ägde rum.

Utredningen lyfter fram tio rekommendationer för hur sjukhuset bör arbeta med bland annat rekryteringar, etik, patientsäkerhet, klinisk forskning, obeprövade metoder samt i samarbetet med Karolinska Institutet.

Läs även:
Svårare rekrytera till kliniska prövningar
Macchiarini-skandalen har dragit ner intresset för att delta i kliniska prövningar, i alla fall vid Karolinska universitetssjukhuset, men förtroendet för forskare finns kvar hos allmänheten.

Efter KI-skandalen – branschen kommenterar


Efter avslöjandet om kirurgen Paolo Macchiarinis operationer på Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset pågår utredningar. Händelsen kan få konsekvenser för svensk life science-forskning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063