23948sdkhjf

Kritiserar KI för Macchiarini

På måndagen presenterades en extern utredning om Karolinska Institutets hantering av gästprofessorn Paolo Macchiarini.
Den externa granskningen har genomförts av Sten Heckscher, Ingrid Carlberg och Carl Gahmberg och omfattar tiden från den första kontakten mellan Karolinska Institutet (KI) och Paolo Macchiarini hösten 2009 till den 4 februari 2016.

Utredarna har bland annat granskat rekryteringen av Macchiarini 2010, förlängningarna av hans anställning 2013 och 2015, ansvarsfördelningen mellan KI och Karolinska universitetssjukhuset, KS, vad gäller de uppmärksammade transplantationerna samt KIs handläggning av de ärenden där Macchiarini anklagades för oredlighet i forskning.

Granskarna drar slutsatsen att KS bär ansvaret för de transplantationer med syntetiska luftstrupar som utfördes där. KI kan dock, enligt utredarna, inte helt frias från ansvar för dessa operationer. Universitetet har bland annat åberopat transplantationerna som forskningsframgångar i utvärderingar av hur forskningsmedel använts, och företrädare för KI har deltagit i diskussioner inför och uppföljningar av transplantationer.

KI kritiseras vidare för nonchalans i tillämpningen av regler, däribland tryckfrihetsförordningen och förvaltningslagen. Attitydproblemen har lett till brister i handläggningen vid rekryteringen av Macchiarini och förlängningarna av hans anställning. Också handläggningen av de oredlighetsärenden som berört Macchiarini får kritik.

Utredningen är väldigt kritisk till att det inte genomfördes någon utvärdering inför beslutet att förlänga hans anställning 2013.

– Hade man gjort en ordentlig utredning så hade han knappast fått en fortsatt anställning, sa Sten Heckscher vid presskonferensen där rapporten presenterades.

Hösten 2012 sitter Macchiarini i husarrest i Italien på oklara grunder. Dock står det klart att det har med hans sjukvårdsverksamhet att göra.

– Genomgående för hela processen och allt vi har hittat i ärendet visar på en rätt anmärkningsvärd nonchalans när det gäller att följa lagar och regler som gäller allmänna handlingar, ärendehantering, dokumentation, beslutsmotivering, arkivering av forskningsdata, etc.

– Attityden vi sett är att regler är ett illasinnat påfund från byråkrater istället för något som ska garantera att det tas kloka beslut, sa Sten Heckscher vidare när han presenterade utredningen.

Han beskrev ledningen som fartblind och benägen att kapa hörn i sin strävan att uppnå vissa politiska mål för forskningen.

– KI är ett enfakultetsuniversitet, vilket kan spela in. Det är tänkbart att det kan bidra till en perspektivlöshet. Detta är en ren spekulation från min sida, lade Sten Heckscher till.

Han sa vidare att han ser det som närmast oansvarigt av KIs styrelseordförande Lars Lejonborg att avgå nu, särskilt som han meddelat att det inte är innehållet i utredningen som föranleder hans avgång.

– Det är mycket olyckligt att KI nu står utan rektor och styrelseordförande. Det är inte bäst för organisationen. Lars Lejonborg skulle haft goda möjligheter att ge förbättringsarbetet på KI en flygande start.

– Detta är ett universitet med starka kollegiala traditioner. Vi uttalar en förhoppning att detta kollegium ska hjälpa till att förändra förvaltningskultur och attityd till regler.

Utredarna lämnar ett antal rekommendationer i slutet av utredningen.

Länk till utredningen.

Läs även:
Skarp kritik till KS för Macchiarini
I den externa utredning som genomförts av Kjell Asplund om kirurgen och forskaren Paolo Macchiarinis verksamhet riktas skarp kritik mot både Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska Institutet. Bland annat ifrågasätts procedurerna kring hans rekrytering.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079