Samlar in gamla läkemedel
För att motverka spridningen av läkemedel i naturen – bland annat i Östersjön – lanserar nätapoteket apotea.se en ny kampanj för insamling av överblivna mediciner.
Alla svenska apotek har en skyldighet att ta emot överblivna mediciner, men apotea.se är alltså först med att erbjuda sina kunder ett kostnadsfritt sätt att skicka tillbaka läkemedlen.
- Flera läkemedel innehåller stora mängder aktiv substans, även efter att de har använts. Exempel på sådana läkemedel är inhalatorer, p-ringar och hormonplåster. Det är extra viktigt att dessa hanteras på ett korrekt sätt. Jag hoppas att våra kunder hjälper till och returnerar överblivna läkemedel till oss i framtiden, så att de förstörs på rätt sätt, säger Tove Ahlström, ny hållbarhetschef på apotea.se, med erfarenheter av hållbarhetsfrågor från läkemedelsindustri och sjukvård, i ett pressmeddelande.
Enligt en rapport från Läkemedelsverket 2012 hamnar varje år ungefär 250 ton läkemedel i hushållssoporna eller i avloppet. Det medför att läkemedelsrester kommer ut i naturen, i vattendrag, i grundvatten och dricksvatten och ut i Östersjön.
Ett exempel är hormoner från p-piller, som påverkar fiskars förmåga att föröka sig.
Ett annat stort problem är antibiotika. När dessa preparat når naturen medför det att bakterier kan utveckla resistens, vilket är en bidragande anledning till det ökande problemet med antibiotikaresistens.
I samband med kampanjen lanserade apotea.se under gårdagen en reklamfilm med temat ”Östersjön är sjuk – men behöver inte vår medicin”, som visas på TV4-gruppens kanaler.
Läs även:
“Kan döda 10 miljoner varje år”
Om ingenting görs mot antibiotikaresistensen så kan resistenta bakterier döda en person var tredje sekund världen över år 2050. Det menar en ny rapport som presenterar olika förslag för att tackla problemet.