Framåt för Brilique i Sverige
AstraZenecas blodförtunnare beviljas subventionering i ny dos. ”Brilique är ett livräddande läkemedel med en stark svensk anknytning”, kommenterar Stefan Woxström, vd för AstraZenecas svenska marknadsbolag.
Läkemedlet subventioneras sedan tidigare för användning i dosen 90 milligram; en behandling som ska tas två gånger dagligen under ett år efter en hjärtinfarkt för att motverka ytterligare kardiovaskulära händelser som ännu en hjärtinfarkt eller stroke. Tanken med den nya dosen, 60 milligram, är att behandlingen ska tas två gånger dagligen även efter att det första året har passerat av patienter med en hög risk för nya händelser.
Användningen av denna typ av fortsättningsbehandling med Brilique godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i februari .
- Det är mycket värdefullt för svenska patienter som tidigare haft en hjärtinfarkt att Brilique 60 milligram nu beviljats subvention för fortsatt behandling efter det första året i syfte att undvika nya händelser hos patienter med tidigare hjärtinfakt och med fortsatt hög risk för aterotrombotiska händelser. Risken för en ny hjärtinfarkt, stroke eller död är fortsatt stor även ett till tre år efter en hjärtinfarkt, vilket visades i den så kallade Helicon-studien som genomfördes med svenska patienter, säger Stefan Woxström, vd för AstraZenecas svenska marknadsbolag.
- Brilique är ett livräddande läkemedel och det har dessutom stark svensk anknytning; det forskades fram av AstraZeneca i Sverige, det tillverkas i Södertälje-anläggningen för patienter över hela världen, studier med Brilique genomförs här och vår forskning i Göteborg har ett tydligt fokus på hjärt- och kärlsjukdomar.
Brilique, som även kallas Brilinta, är en av AstraZenecas tillväxtplattformar. Det är ett viktigt läkemedel för den svenska verksamheten, bland annat då all tillverkning äger rum i bolagets produktionsanläggning i Södertälje.
Den aktiva substansen i Brilique är ticagrelor, som verkar genom att binda till och hämma aktiviteten hos receptorn P2Y12 och på så vis motverkar bildningen av blodproppar.
Läs även:
Får dubbla godkännanden
Astrazeneca får godkänt i EU för giktläkemedlet lesinurad och för en ny dos av Brilique.
Astra når inte målet
Blodförtunnaren Brilinta inte bättre än aspirin i strokestudie.