23948sdkhjf

Wallberg kritiserar Heckscher

Universitetets tidigare rektor Harriet Wallberg underkänner stora delar av Sten Heckschers utredning om Karolinska Institutets agerande i Macchiarini-affären i ny debattartikel.


På DN Debatt den 8 september underkänner tidigare rektorn för KI, Harriet Wallberg stora delar av Sten Heckschers utredning av institutets agerande i Macchiarini-affären, som presenterades under måndagen.

Hon inleder med att beklaga det som hänt sedan Paolo Macchiarini anställdes på KI. Att patienter avlidit och anhöriga farit illa som en följd av Macchiarinis operationer är förfärligt och helt oacceptabelt. Hon håller med ministern Helen Hellmark Knutsson när hon kallar det inträffade för en skandal och framhåller att hon är beredd att ta ansvar för sin del i händelsekedjan.

I debattartikeln lägger hon dock fokus på att kritisera Heckscher själv. Hon pekar bland annat på att under i stort sett samma tidsperiod som hon var rektor för KI, 2004 till 2013, var Sten Heckscher ordförande i styrelsen för Stockholms universitet med samma övergripande ansvar för Stockholms universitet som Lars Leijonborg haft för KI. (Lars Lejonborg avgick förra veckan från posten)

- Jag konstaterar att under Heckschers tid som ordförande gick tillsättningarna av gästprofessorer vid Stockholms universitet till på exakt samma sätt som vid KI. I fyra av fyra granskade fall vid Stockholms universitet finns inte något mer i diariet än det som fanns på KI när det gäller Macchiarinis anställning, skriver hon.

Läs mer på kemivarldenbiotech.se

Läs även:
Wallberg får sparken
KI:s tidigare rektor Harriet Wallberg får avgå från rollen som universitetskansler efter turerna kring forskaren Paolo Macchiarini. Även universitetets styrelse drabbas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078