23948sdkhjf

Visar lovande ny mekanism mot alzheimer

”Vi är nära ett genombrott i kampen mot Alzheimers sjukdom.” Det var budskapet från Pontus Forsell, forskningschef på AlzeCure, vid mötet 17th International Conference on Alzheimer’s Drug Discovery som just avslutats i Jersey City, New Jersey.


Under konferensen presenterade Pontus Forsell resultat från en preklinisk studie där bolaget visat hur olika substanser som påverkar hjärnans funktion på ett helt nytt sätt kan förbättra minnesfunktionen i olika djurmodeller. Förhoppningen är att dessa substanser ska sakta ner och motverka sjukdomsförloppet i Alzheimers sjukdom och i bästa fall även återställa en del av minnesfunktionen hos personer med redan långt gången sjukdom. Men resultaten är tidiga: i studien har forskarna testat substanserna i en djurmodell med inducerad minnesnedsättning.

– Resultaten är tidiga men de representerar ändå ett genombrott eftersom de indikerar att våra substanser motverkar och, åtminstone hos djur, kan reversera minnesförsämring, säger Jonas Ekstrand, VD på AlzeCure.

Substanserna verkar genom att påverka funktionen hos receptorerna TrkA och TrkB, som binder till tillväxtfaktorerna NGF och BDNF och därigenom stimulerar nervernas funktion och överlevnad.

– Våra substanser är inte kopior av BDNF eller NGF, men de förstärker dessa tillväxtfaktorers signalering via TrkA och TrkB. Det innebär att substanserna endast har en effekt i regioner där tillväxtfaktorerna finns, vilket ger en minskad risk för biverkningar, säger Jonas Ekstrand.

Man har länge misstänkt att NGF och BDNF spelar en viktig roll i hjärnans kamp mot Alzheimers sjukdom, men direkta bevis för hur viktiga dessa faktorer är har saknats. I juni publicerades en banbrytande artikel av andra forskare i tidskriften Brain , som visar att genetiskt nedsatt BDNF-signalering påskyndar sjukdomens utveckling.

– Resultaten från den studien är väldigt starka bevis för att BDNF-signalering motverkar och bromsar Alzheimers sjukdom. Det tyder på att vi jobbar med en högst relevant signalväg och att våra substanser har stor potential att påverka minnesfunktionen hos patienter med Alzheimer.

De substanser som AlzeCure har testat i den prekliniska studien baseras på ett läkemedel som redan är godkänt för andra indikationer. Vilket läkemedel det rör sig om kan bolaget i dagsläget inte berätta, men det faktum att det redan finns på marknaden förväntas underlätta utvecklingen av en eventuell ny behandling mot Alzheimers sjukdom.

Nu fortsätter det prekliniska arbetet med utvecklingen av substanserna, berättar Jonas Ekstrand.

– Målet är att ta substansen till människa så fort som möjligt. Eftersom det är ett registrerat läkemedel har vi data som kan ta oss framåt snabbare än vanligt.

AlzeCure är en forskningsstiftelse med två dotterbolag: norska AlzeCure Neuroscience Research Center och AlzeCure Discovery.

– Stiftelsen är som en inkubator och används för att finansiera tidiga projekt innan riskkapitalister vill gå in. När ett projekt har mognat så lägger vi det i ett bolag som driver projektet vidare.

Det är AlzeCure Discovery som driver utvecklingen av det projekt som presenterades vid den internationella konferensen i New Jersey.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063