Nyare läkemedel ger bättre diabetesvård i Danmark
Danmark har bättre vård för patienter med diabetes typ 2 än Sverige och Norge, enligt ny observationsstudie.
Studien omfattade totalt 41 918 registrerade patienter med typ 2-diabetes och/eller som hade fått något glukossänkande läkemedel mellan åren 1995-2015 från de tre länderna. 68 procent av patienterna kom från Sverige medan Danmark och Norge stod för 16 procent vardera.
Resultaten visar att patienter med typ 2-diabetes får en mer effektiv vård i Danmark än i Sverige och Norge. Bland annat skiljer sig behandlingen åt som patienterna får i de olika länderna. I Sverige följs exempelvis en inledande monoterapi med metformin upp med äldre glukossänkande läkemedel som insulin eller sulfonylurea hos 60 procent av patienterna, trots att behandling med insulin är kopplat till viktökning och risk för låga blodsockervärden, hypoglykemi. Motsvarande siffra i Norge och Danmark är 30 procent. Där är det vanligare med användning av nyare glukossänkande läkemedel som DPP-4i, SGLT-2i och GLP1-RA.
- I Sverige ligger vi långt efter Danmark och Norge i användandet av välstuderade, nyare glukossänkande läkemedel. I Sverige används insulin mer, men de svenska patienternas glukosvärden är inte lägre. Vad det betyder för patienterna i slutändan vet vi inte ännu, men ett högt blodsocker är en riskfaktor för att utveckla diabetesrelaterade komplikationer och kardiovaskulär sjukdom, säger Michael Alvarsson, docent och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, i ett pressmeddelande.
En annan skillnad är att man i Danmark intensifierar den glukossänkande behandlingen tidigare än i Sverige och Norge. Det medför att patienternas blodglukosnivåer bibehålls på en lägre nivå över tid i Danmark jämfört med i Sverige och Norge.
Studien visar också att genomsnittsvärden för glukos och kardiovaskulär riskbehandling i Sverige och Norge har planat ut de senaste tio åren medan det fortfarande sker en långsam förbättring i Danmark.
- Det är positivt att primärvården når så goda resultat i Danmark vilket sannolikt beror på att man använder nyare glukossänkande läkemedel säger Frederik Persson, läkare och forskare vid Steno Diabetes Center, Gentofte, Danmark.
Resultat från Nordic Discover presenteras för första gången på den europeiska diabeteskonferensen EASD som äger rum i München mellan 12-16 september.