23948sdkhjf

Studie visar positiv effekt av ny kombination mot diabetes

AstraZeneca presenterar positiva resultat från fas III-studien Duration-8, på patienter med diabetes typ 2.
Idag presenterar AstraZeneca resultat från fas III-studien Duration-8. Det är enligt bolaget den första studien där man undersöker effekten av en kombination av en GLP-1 receptoragonist och en hämmare av SGLT-2 som behandling av diabetes typ 2.

Duration-8 omfattade ungefär 700 diabetes typ 2-patienter utspridda över sex länder. De fick en behandling bestående av två milligram Bydureon, exenatid, en gång i veckan kombinerat med en daglig dos av tio milligram Forxiga, dapagliflozin.

Studien pågick i 28 veckor och den nådde både sina primära och sekundära mål. Det primära målet var att åstadkomma en förändring i blodsockret, HbA1c. De sekundära målen var bland annat att uppnå en förändring i kroppsvikten och i det systoliska blodtrycket.

Resultaten visar att kombinationen av exenatid och dapagliflozin hade en starkare positiv effekt på HbA1c, vikt och systoliskt blodtryck än en behandling med bara ett av de undersökta läkemedlen.

- Resultaten från Duration-8 visar att en kombination av mediciner som fungerar på olika sätt kan åstadkomma en signifikant sänkning av såväl HbA1c som vikt och systoliskt blodtryck, sade Serge A. Jabbour, professor i medicin, direktör vid divisionen för endokrinologi samt direktör vid Diabetes Center på Thomas Jefferson University, Philadelphia, i ett pressmeddelande.

Resultaten har publicerats i tidskriften Lancet Diabetes & Endocrinology och presenterades idag under mötet 52nd Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes, EASD, i München, Tyskland.

Läs även:
Nyare läkemedel ger bättre diabetesvård i Danmark
Danmark har bättre vård för patienter med diabetes typ 2 än Sverige och Norge, enligt ny observationsstudie.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093