23948sdkhjf

2,8 miljarder extra till forskning

I budgetpropositionen för år 2017 föreslår regeringen att de årliga anslagen till forskning ska ökas successivt till drygt 2,8 miljarder kronor fram till år 2020.
För år 2017 kommer anslagsökningen ligga på 390 miljoner. Regeringens ambition är att värna om den fria forskningen samtidigt som specifika samhällsutmaningar prioriteras i forskningspolitiken

Pengarna ska bland annat användas för att öka svenska universitets och högskolors basanslag för forskning. Totalt ska basanslagen till forskning och utbildning på forskarnivå vid universitet och högskolor ökas med 1,3 miljarder kronor fram till år 2020.

Propositionen innehåller dessutom ett förslag om successivt ökade satsningar på forskning inom utvalda samhällsutmaningar som ska nå 710 miljoner kronor per år från och med år 2020. De utmaningar som valts ut är klimat och miljö, hälsa och livsvetenskap, inkluderande och hållbart samhälle samt ökad digitalisering.

Regeringen vill även avsätta pengar för att stärka den vetenskapliga grunden i lärar- och förskollärarutbildningarna. Det ska bland annat uppnås genom ökade resurser för forskarskolor för anställda vid universitet och högskolor. Dessa satsningar ska ha tilldelats en total anslagshöjning om 120 miljoner kronor år 2020.

40 miljoner kronor ska Rymdstyrelsen få i anslagsökning under perioden 2018–2020.

Regeringens satsningar inom forskning, innovation och högre utbildning kommer att utvecklas ytterligare i mandatperiodens forskningspolitiska proposition, som ska presenteras senare i höst.

- Den svenska modellen bygger på omfattande gemensamma satsningar på utbildning och forskning. Regeringen fortsätter nu samhällsbygget och investerar i forskning, forskarutbildning och innovation. Den långsiktiga forskningspolitik som regeringen kommer att lägga fram i höstens forskningspolitiska proposition ska bevara och stärka Sveriges ställning som en av världens främsta forskningsnationer och som ledande kunskapsnation, säger Helene Hellmark Knutson, minister för högre utbildning och forskning, i ett pressmeddelande.

Läs även:
2030 ska hälften av de nya professorerna vara kvinnor
De mest kompetenta ska bli professorer. Därför sätter vi målet att lika många kvinnor som män ska rekryteras, menar Helene Hellmark Knutsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063