23948sdkhjf

Ny arbetsmodell ska ge nya bolag

- Jag är säker på att alla större företag har idéer som de av strategiska skäl väljer att inte vidareutveckla på egen hand, säger Magnus Björsne från AstraZeneca, som i ett nytt Vinnova-finansierat pilotförsök ska bidra med nedlagda innovationer som kan leda till nya bolag.
Kan projekt som lagts ner av stora företag återupplivas och ge upphov till nya, innovativa bolag? Det hoppas Vinnova, som tillsammans med läkemedelsjätten AstraZeneca ska utvärdera en ny affärsmodell, där riskkapitalister får välja ut projekt som företaget lagt ner och sedan bygga upp ett nytt bolag runt detta.

- Förstahandsvalet är alltid att sälja av innovationer som man inte vill utveckla vidare själv men det kan ofta vara svårt för andra att ta över big pharma-projekt. Här är idén att omformulera projektet till att passa ett litet bolag. Det ska gärna vara ganska nära exit och ha en kostnad som en investerare kan acceptera, säger Magnus Björsne, chef för AstraZenecas BioVentureHub.

Pilotförsöket har redan inletts och har hittills lockat till sig sex europeiska investerare: Industrifonden, Karolinska Development, Healthcap, Novo seeds, Sunstone och Sofinnova Partners. De kommer att få välja ut två projekt som de kan tänka sig att investera i från totalt åtta projekt som AstraZeneca kommer att presentera för dem, efter att de paketerats om för att passa mindre bolag.

- Industrin har drabbats av massor av patentutgångar, och ännu fler är på väg. Det kommer att innebära minskade intäkter som måste kompenseras med nya produkter. Därför går företagets fokus till projekt i sen fas, vilket har givit upphov till att vi har många projekt som vi inte kan driva själva i dagsläget, säger Magnus Björsne.

- Det kan till exempel röra sig om läkemedelskandidater med indikationer som ligger utanför våra fokusområden eller medicinteknisk utrustning som vi har tagit fram en prototyp av men inte kommer att kommersialisera eftersom vi inte är ett medtech-bolag.

Om investerarna hittar något projekt som de är intresserade av att gå vidare med så erbjuds de 80 procent av det bolag som ska bildas för att vidareutveckla innovationen. Resterande 20 procent kommer att ägas av AstraZeneca.

- Upplägget skiljer sig mycket från vad investerarna är vana vid. Bland annat finns det inget företag eller team som arbetar med innovationen när de fattar sitt beslut, vilket kan ses som en svaghet. Vi kan dock hjälpa dem att hitta personer som kan driva arbetet vidare. De som arbetade med de här projekten kan ha fått lämna oss, och de kan nog vara intresserade av att ta upp arbetet igen. Annars kan vi också erbjuda investerarna matchmaking med duktiga entreprenörer, säger Magnus Björsne.

- Vad jag vet finns det ingen annan som har testat den här typen av upplägg, tillägger han.

Tanken är att de bolag som pilotförsöket förhoppningsvis ska ge upphov till ska ta plats i AstraZenecas BioVentureHub i Göteborg.

- Det innebär att investerarna kan bygga bolaget där kompetensen som ligger bakom innovationen finns. Om de mot förmodan inte vill förlägga företaget där så kan de köpa ut projektet på vanligt vis.

Pilotförsöket finansieras med tio miljoner kronor av Vinnova. Resterande investeringar kommer från AstraZeneca och från investerarna.

- Vi hade en diskussion med näringsminister Mikael Damberg i maj om att vi ville testa det här upplägget men att det inte kommer att prioriteras av företaget. Våra aktieägare skulle nämligen inte bli särskilt glada om vi satsade en massa pengar på projekt där vi i slutändan bara kommer att äga 20 procent. Regeringen har varit fantastiskt lyhörd och gått med på att finansiera projektet till stor del, säger Magnus Björsne.

Tanken med pilotprojektet är som sagt att utvärdera om detta sätt att arbeta – med att bilda bolag kring projekt som av strategiska skäl lagts ner av större företag – kan vara ett framgångsrikt sätt att arbeta. Och även om det är AstraZeneca som bidrar med projekt till pilotförsöket så är tanken att modellen även ska gå att använda för bolag utanför life science-industrin.

- Jag är säker på att alla större företag – exempelvis Ericsson – har idéer som de av strategiska skäl väljer att inte vidareutveckla på egen hand. Då är det bättre att äga 20 procent av ett projekt som leder någonstans än 100 procent av ingenting.

Pilotförsöket delas upp i två faser som sträcker sig över tolv månader. I fas 1 ska AstraZeneca tillsammans med investerarna etablera ramverket för arbetet och i fas 2 påbörjas arbetet med de två utvalda projekten, där arbetsmodellen ska valideras.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062