23948sdkhjf

Tar in 250 miljoner

- Klinisk utveckling i sen fas kostar mycket pengar och därför väljer vi att noteras just nu, säger Peter Zerhouni, vd på Index Pharmaceuticals som genomför en emission för att finansiera bolagets kliniska fas IIb-studie med läkemedelskandidaten cobitolimod mot ulcerös kolit.
Minst 250 miljoner kronor kommer det Stockholmsbaserade bioteknikbolaget Index Pharmaceuticals att tillföras genom sin pågående emission. Teckningstiden sträcker sig fram till 27 september och emissionen är garanterad till hundra procent genom framförallt bolagets huvudägare SEB Venture Capital, Industrifonden och NeoMed Management samt ett garantikonsortium. Utöver det innehåller den en övertilldelningsoption som innebär att bolaget kan ta in ytterligare maximalt 25 miljoner kronor.

Emissionen genomförs inför noteringen av Index Pharmaceuticals på börslistan Nasdaq First North, som är planerad att äga rum den 11 oktober. Syftet är dels att utöka antalet ägare i Index och dels att ta in tillräckligt mycket pengar för att finansiera bolagets planerade kliniska fas IIb-studie. Där ska läkemedelskandidaten cobitolimod testas som behandling av patienter med en måttlig till svår form av den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit.

- Hittills har vi haft turen att ha kapitalstarka och långsiktiga ägare som har kunnat finansiera vår verksamhet. Klinisk utveckling i sen fas kostar dock mycket pengar och därför väljer vi att noteras just nu; för att ta in kapital till fas IIb-studien, säger bolagets vd Peter Zerhouni.

Studien ska genomföras vid ett 80-tal sjukhus i Europa och USA . Den drar igång så fort finansieringen finns på plats och resultaten väntas komma under år 2018. Syftet är att hitta en dos och en behandlingsfrekvens som optimerar effekten av läkemedelskandidaten.

- Cobitolimod har redan nu visat en konkurrenskraftig effekt jämfört med de behandlingar som finns på marknaden i dagsläget men vi vill se om den kan bli bättre. De läkemedel som finns idag är ganska tuffa behandlingar men vi har en god säkerhetsprofil. När det gäller biverkningar så har vi hittills inte sett någon skillnad mot placebo i de fyra placebo-kontrollerade kliniska studier vi genomfört med cobitolimod.

Rent praktiskt kommer fas IIb-studien att utföras av ett CRO-bolag men styras av Index Pharmaceuticals.

- Tanken är att ingå partnerskap med ett större bolag innan vi går in i fas III. Därför håller vi nu kontakt med stora bolagen inom inflammation och mage-tarm.

Förutom den kliniska studien kommer en liten del av pengarna från emissionen att användas till Index Pharmaceuticals prekliniska portfölj.

- Vi har en väldigt bred portfölj med cirka 150 substanser av samma klass som cobitolimod, så kallade DNA-baserade immunmodulerande sekvenser, DIMS. De består av små DNA-fragment som vi använder för att modulera immunförsvaret via TLR 9. Målet är att ta någon eller några av dem vidare till kliniska studier på inflammatoriska sjukdomar utanför tarmen, säger Peter Zerhouni.

- Rent kostnadsmässigt kommer arbetet med detta inte att kräva särskilt mycket jämfört med den kliniska studien. Dessutom har vi fått 1,8 miljoner kronor från Vinnova som kommer att täcka en del av arbetet.

Läs även:
Fritt fram för Index-studie
Får grönt ljus för studie på ulcerös kolit i USA.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082