23948sdkhjf

SenzaGen till prestigemöte

Lundabolaget SenzaGen utvecklar djurfria allergitester för kemi- och läkemedelsbranschen. Nu ska bolaget tala på amerikanska organisationen ICCVAMs kommittémöte i USA.
Den amerikanska organisationen ICCVAM, The Interagency Coordinating Committee on the Validation of Alternative Methods, arbetar för att främja utvecklingen av alternativa testmetoder som ersätter djurförsök. Organisationen är en permanent kommitté som består av företrädare från 15 federala regulatoriska och forskningsorgan som utvärderar forskningen kring och driver utvecklingen av toxikologiska och säkerhetstester som ersätter djurförsök

Tillsammans med den amerikanska partnern, Burleson Technologies, medverkar SenzaGen i det officiella programmet vid ICCVAMs kommittémöte och gör ett uttalande om Skin Sensitization Testing, vikten av säkra och robusta test för klassificering av olika substanser och därmed möjligheten att identifiera till vilken grad en substans orsakar allergi.

Bolagets har utvecklat testet GARD , Genomic Allergen Rapid Detection, som är baserat på forskning från Institutionen för Immunteknologi vid Lunds Tekniska Högskola. Testet baseras på genomteknologi och utförs in vitro . Genomtester kan ske i en mycket tidig fas i läkemedelsutvecklingen, vilket bidrar till att läkemedelsbolag snabbare kan ta fram säkrare läkemedel till en lägre kostnad. GARD analyserar 200 respektive 389 markörer beroende på test istället för 1-2 markörer, vilket ger hög tillförlitlighet jämfört med tester på möss. Testet kan även mäta potensen av en substans och kan därmed avgöra till vilken grad en substans orsakar allergi.

- Det är en stor framgång för oss att vi tillsammans med vår partner Burleson Technologies får ge vår syn på framtidens utveckling i USA, och inte minst att presentera GARD. Detta visar att testet redan finns med på deras radar, som nästa generations test. Bara genom samarbete och påverkan på högsta nivå kan vi sätta en ny industristandard för allergitester på den amerikanska marknaden, säger Anki Malmborg Hager, vd på SenzaGen.

Bolaget tog i oktober 2015 in 44 miljoner i en nyemission och meddelade i samband med det att man ska lista sig på First North under 2017. Denna tidsplan bekräftades nyligen av bolaget. SenzaGen är baserat på Medicon Village i Lund.

Läs även:
SenzaGens test valideras
Den formella valideringsprocessen för GARD har inletts och väntas vara klar inom ett år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078