23948sdkhjf

Utser Sveriges smartaste industri

I oktober delar IVA för första gången ut priset Smart Industri till ett företag som är en förebild inom digitalisering. Bland initiativtagarna till projektet finns AstraZeneca och Siemens.
Den 4-6 oktober arrangeras mötet Scanautomatic & ProcessTeknik på Svenska Mässan i Göteborg. Under mötet kommer Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, att dela ut utmärkelsen Smart Industri för första gången. Syftet är att lyfta fram initiativ där man tagit till vara digitaliseringens möjligheter inom industrin.

- Vi har låtit oss inspireras av Norge där de sedan några år har en liknande tävling som väckt stort intresse och inneburit att flera goda initiativ på digitaliseringens område kunnat spridas, säger Johan Carlstedt, projektledare för IVA-projektet Smart industri, i ett pressmeddelande.

Digitalisering, robotisering och automation förändrar villkoren för industrin dramatiskt och för att hjälpa den egna industrin att ta vara på möjligheterna har flera länder startat upp nationella initiativ. Ett exempel är den svenska regeringens Nyindustrialiseringsstrategi.

- Tävlingen hoppas vi ska inspirera små och medelstora företag genom goda exempel. Sådana kommer vi också att lyfta fram vid de regionala forum som är viktig en del av projektet. Där ska industriföretag med olika inriktning och storlek diskutera och byta erfarenheter, säger Johan Carlstedt.

AstraZeneca, Siemens, Volvo och Ericsson är några av de bolag som ligger bakom IVA-projektet, tillsammans med bland annat branschorganisationen Teknikföretagen. Grundfinansieringen kommer från Tillväxtverket som har målet att stimulera digitaliseringen av små och medelstora företag, men flera större bolag går också in med pengar.

- Detta är ett samarbetsprojekt. Det finns flera goda initiativ och organisationer som jobbar inom området och som vi kommer att samarbeta med, både på ett regionalt och nationellt plan. För att näringslivet ska få bästa möjliga förutsättningar krävs samarbete och effektivitet mellan de initiativ som nu tas på området, säger Johan Carlstedt.

Företag kan nomineras till priset via hemsidan smartindustri.nu

Läs även:
2,8 miljarder extra till forskning
I budgetpropositionen för år 2017 – där life science och ökad digitalisering är prioriterade områden – föreslår regeringen att de årliga anslagen till forskning ska ökas successivt till drygt 2,8 miljarder kronor fram till år 2020.

Europamästare i e-hälsa
Innovationslandstingsrådet Daniel Forslund har tilldelats eHealth Leadership Award för sin signifikant positiva påverkan för digital omvandling.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063