23948sdkhjf

AstraZeneca i nytt avtal med Allergan

Medimmune utlicensierar utvecklingen av en läkemedelskandidat mot Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
Genom ett nytt utlicensieringsavtal med Medimmune, AstraZenecas dotterbolag för forskning och utveckling av biologiska läkemedel, tar irländska Allergan över de globala rättigheterna till läkemedelskandidaten MEDI 2070.

MEDI 2070 är en monoklonal antikropp som riktas mot cytokinet IL-23. Läkemedelskandidaten testas för tillfället i en klinisk fas IIb-studie på patienter med en måttlig till svår version av den inflammatoriska sjukdomen Crohns. På agendan ligger även en fas II-prövning med MEDI 2070 som behandling av ulcerös kolit.

Medimmune kommer att sköta utvecklingen fram till ett datum som företagen kommer överens om.

Anledningen till att läkemedelskandidaten utlicensieras är att de båda inflammatoriska sjukdomarna inte passar in i AstraZenecas tre fokusområden: sjukdomar i andningsvägarna, kardiovaskulära och metabola sjukdomar samt onkologi.

Enligt avtalet kommer Medimmune få en direktbetalning från Allergan om 250 miljoner dollar, vilket motsvarar drygt två miljarder kronor. Utöver det tillkommer milstolpsbetalningar och royalties på upp till 1,27 miljarder dollar, nära elva miljarder kronor. En tredjedel av de pengar som AstraZeneca får in kommer i sin tur att betalas vidare till Amgen, som ingick ett samarbete med Medimmune om MEDI 2070 år 2012. Amgen har dessutom rätt till ensiffriga royaltyutbetalningar för läkemedelskandidaten.

Läs även:

Ny arbetsmodell ska ge nya bolag
- Jag är säker på att alla större företag har idéer som de av strategiska skäl väljer att inte vidareutveckla på egen hand, säger Magnus Björsne från AstraZeneca, som i ett nytt Vinnova-finansierat pilotförsök ska bidra med nedlagda innovationer som kan leda till nya bolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125