23948sdkhjf

Betalar mer för särläkemedel

TLV kan tänka sig att acceptera högre priser för särläkemedel som är riktade till svårt sjuka patienter, enligt myndighetens generaldirektör Sofia Wallström.
Priset för särläkemedel och behandlingar mot sällsynta sjukdomar kan bli väldigt högt, framförallt för att de höga kostnader som utvecklingen av ett läkemedel innebär ska slås ut på färre patienter.

Ett fall som fick stor uppmärksamhet var Alexion Pharmas särläkemedel Soliris mot den dödliga sjukdomen atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom, aHUS. Förra sommaren fick läkemedlet nej från Sveriges landsting för att priset var för högt, detta trots att det endast rör sig om cirka 45 patienter i hela landet.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket , TLV, har nu beslutat sig för att i vissa fall acceptera högre priser för särläkemedel. Det sade Sofia Wallström, generaldirektör på TLV, under ett seminarium som anordnades av nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

Hon sade bland annat att myndigheten hittills inte har tagit hänsyn till om en sjukdom är sällsynt när beslut om subvention har fattats. Det rapporterar branschorganisationen Lifs nyhetskanal Life-time. Nu ska detta ändras och TLV kommer att ha en beredskap för att betala mer för vissa särläkemedel. I sin bedömning av dessa behandlingar kommer myndigheten att ta hänsyn till kriterier som hur svårt sjuka personerna med sjukdomen blir, hur god effekt läkemedlet har, om det saknas behandlingsalternativ och att det rör sig om ett litet antal patienter.

Slutkostnaden för subventionering av läkemedel för öppenvården bör dock inte öka, enligt Sofia Wallström, som sade att de högre utgifterna för särläkemedel kan medföra en striktare bedömning för andra läkemedel.

Läs även:
Samtal för prisvärda särläkemedel


Diskussioner mellan företag, betalare och sjukvård är nyckeln till att få läkemedel mot sällsynta diagnoser till marknaden på ett prisvärt sätt. Det menar TLV och specialistläkemedelsbolaget Sobi.

Samarbetar för läkemedel mot sällsynta sjukdomar
EU och USA utbyter kunskap och erfarenheter för att påskynda utvecklingen av nya läkemedel mot sällsynta sjukdomar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079