23948sdkhjf

Blockbusterpotential för Zikavaccin

Ett framtida vaccin mot Zikaviruset väntas ha potential att säljas för drygt en miljard dollar per år.
En anledning till att Zikaviruset har skapat stor oro är att det kan orsaka allvarliga fosterskador om en gravid kvinna infekteras. Det kan bland annat ge upphov till mikrocefali hos barnet, som då föds med ett för litet huvud och en underutvecklad hjärna.

Zikaviruset är en typ av flavivirus som sprids via myggarten Aedes . Smittan kan även överföras sexuellt. Viruset håller bland annat på att spridas i både Syd-, Mellan- och Nordamerika.

Tack vare att viruset finns på platser dit många reser på semester och affärsresor väntas intresset för ett framtida vaccin vara stort och intäkterna för den som lanserar det kan bli mycket höga. Det skriver nyhetsbyrån Reuters.

Inovio Pharmaceuticals , som planerar en klinisk prövning med sin vaccinkandidat i Puerto Rico, väntar sig att ett sådant vaccin kan bli en blockbuster, bara baserat på resenärerna från USA. En blockbusterstatus innebär att en behandling säljer för mer än en miljard dollar, motsvarande 8,6 miljarder kronor, per år.

Det finns dessutom en tanke om att ett vaccin mot Zika skulle kunna ingå i det allmänna vaccinprogrammet för flickor – och eventuellt även för pojkar – för att förebygga problem vid framtida graviditeter.

De lovande utsikterna för ett vaccin mot Zika har väckt intresse hos läkemedelsbolag som GSK, Sanofi och Takeda. Även den amerikanska folkhälsomyndigheten NIH jobbar på att utveckla en kandidat. Det första vaccinet väntas kunna nå marknaden inom två år, rapporterar Reuters.

Läs även:
Bekämpar Zika med öppna data
33 organisationer och tidskrifter åtar sig att se till att ny information om Zikaviruset delas så snabbt och öppet som möjligt.

EMA tillsätter expertgrupp mot Zika
Erbjuder rådgivning kring vetenskapliga och regulatoriska frågor till bolag som utvecklar läkemedel och vaccin mot viruset.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11