23948sdkhjf

Ny forskning får pengar

Forskning kring ny målsökande behandling av prostatacancer. Det är ett av de forskningsprojekt som har beviljats anslag från AFA Försäkring vid 2016 års fjärde anslagsomgång.
I Sverige är prostatacancer fortfarande den vanligaste formen av cancer. Få nya behandlingsmetoder har godkänts de senaste decennierna. Så kallade PARP-hämmare är en form av målsökande substans som hindrar friska celler att omvandlas till cancerceller och är en metod som kan utvecklas till ett nytt sätt att behandla cancer.

Thomas Helleday, vid Karolinska Institutet, tilldelas 4 573 000 kronor för att kliniskt testa hur PARP-hämmare kan ersätta försvagande operationer och strålbehandling som behandlingsmetoder vid prostatacancer. Projektgruppen ska också utveckla MTH1-enzymhämmaren Karonudib särskilt för kastrationsresistent prostatacancer.

Studien beräknas pågå till 2019 och förväntas resultera i nya kostnadseffektiva metoder för behandling av prostatacancer.

Vidare har Torbjörn Åkerstedt vid institutionen för klinisk neurovetenskap, KI, och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, tilldelats 3 017 000 kronor för att undersöka hur yrke, ålder och kön inverkar på sömnlängden och vilken effekt det har på återhämtning, livslängd och dödlighet i hjärt-/kärlsjukdom och cancer.

Totalt har 38 311 000 kronor beviljats från AFA Försäkring vid 2016 års fjärde anslagsomgång till ny forskning om arbetsmiljö och hälsa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062